Várhatóan kiváló lesz az idei szamócaszezon Magyarországon

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 05. 10. 12:07

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke az InfoRádióban elmondta, hogy idén kiváló termés várható szamócából Magyarországon. A jó időjárásnak köszönhetően korán kezdődött a fűtött és hidegfóliás szamóca szezon, és most már a szabadföldi termést is szedhetik a gazdák.

Az országban 600-650 hektáron termesztenek szamócát, leginkább Baranya, Bács-Kiskun és Pest vármegyében. Az éves termésmennyiség körülbelül 6-7 ezer tonna. A szakember kiemelte, hogy a szedd magad! mozgalmak ezen a hétvégén kezdődtek el, így aki szeretne, már maga is szedheti a friss gyümölcsöt.

Mártonffy Béla biztatóan nyilatkozott a szezon minőségét illetően:

„Nagyon jó minőségű eperre és nagyon jó szezonra számítunk, és ahogy haladunk előre az időben, a kezdeti magasabb árak is csökkennek, és most már megfizethető lesz”. Az árak csökkenése lehetőséget teremt arra, hogy a vásárlók frissen fogyasszák a gyümölcsöt, de a befőzési szezonra is lesz elég szamóca”.

A szamóca májusban és június elejéig-közepéig lesz kapható a piacon. A magyar szamócák magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt különösen kedvelt. A termőterületek enyhe növekedése a gazdák számára az első bevételeket jelentheti a szezonban.

A klimatikus változások pozitív hatással lehetnek a szamócatermesztésre, bár a hirtelen időjárási változások, mint a viharok vagy a hűvös, esős idő károsíthatják a termést. A piacokon és boltokban fontos, hogy a vásárlók figyeljenek a termékek származási helyére, mivel a Nébih rendszeresen ellenőrzi az importárut, amely gyakran még féléretten érkezik az országba. Ahogy a szezon előrehalad, egyre több lesz a teljes érettségben szedett hazai gyümölcs a piacon.

Kapcsolódó cikkeink