Várhatóan a húsiparban is bevezetik a kedvezményes áfát Romániában

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 10. 09. 11:35

Várhatóan a húsiparban is bevezetik a 9 százalékos kedvezményes áfát Romániában – jelentette ki Achim Irimescu mezőgazdasági államtitkár szerdán.

marhahus

Az államtitkár elmondta, hogy az intézkedés bevezetése nagymértékben attól függ, hogy mennyire volt eredményes a kenyér esetében a kedvezményes áfa. Romániában az általános áfa 24 százalék, ezt csökkentették a kenyér és a hasonló péktermékek esetében 9 százalékra szeptember 1-jével. A kormány azt reméli ettől az intézkedéstől, hogy csökkeni fog az ágazatban tapasztalható adócsalás.

Kifejtette, hogy 2010 júliusa után, amikor Romániában a megszorító intézkedések következtében 19 százalékról 24 százalékra emelkedett az áfa, a húsiparban megnőtt az adócsalás, amelynek nagyságát 2011-ben 230 millió euróra becsülték a szakemberek. „Az áfa megemelése után hirtelen több tíz tonna hús és hústermék tűnt el a forgalomból, 2011-ben és 2012-ben 71 ezer tonna disznóhús, és valószínűleg ez mind a feketegazdaságba került” – mondta az államtitkár.

Az államtitkár nem szólt arról, hogy mikortól esedékes az intézkedés, de Victor Ponta miniszterelnök korábban azt mondta, hogy előbb megvizsgálják a kenyér kedvezményes áfának hatásait, és csak utána döntenek a többi ágazatra kiterjesztéséről. Ponta szerint az első hatásvizsgálatokat szeptembertől számítva 6-9 hónap múlva végzik. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink