Váratlanul növekedtek a kiskereskedelmi eladások februárban az USA-ban

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 16. 00:01

Az elemzők többsége 0,2 százalékos mérséklődésre számított, ehhez képest az amerikai kiskereskedelmi forgalom 0,3 százalékkal emelkedett a múlt hónapban.

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium  jelentése szerint februárban 0,3 százalékkal több áru talált gazdára a kiskereskedők jóvoltából. Igaz, a januárra bejelentett 0,5 százalékos pluszt 0,1 százalékra mérsékelte a tárca. A múlt év februárjához képest a kiskereskedelmi forgalom 3,9 százalékkal növekedett.
A Reuters által megkérdezett elemzők 0,2 százalékos csökkenésre számítottak a csökkenő autóvásárlások és a rossz időjárás hatására. A Scotia Capital elemzője szerint az adat arra utal, hogy az amerikai gazdaság állapotának javulása változatlan és tartós. Sokan aggódtak amiatt, hogyan tér át az Egyesült Államok az államilag támogatott javulásról a fogyasztók által hajtott növekedésre. A kiskereskedelmi forgalom azt jelzi, hogy a folyamat rendben zajlik.
Nem ért egyet az optimista véleménnyel a Cashline. Az elemző cég szerint a makroadatok összessége egyáltalán nem erről a képről tanúskodik. Arra is felhívják a fgyelmet, hogy
újra olyan kockázatvállalási hajlandóságot lehet tapasztalni a globális pénzpiacokon, mint amilyen 2007-2008-ban volt a lufi kipukkadásának idején. Mindenkit a profitéhség hajt, figyelmen kívül marad, hogy a fejlett államok óriási adósságállományt halmoztak fel (a lakossággal egyetemben), amit csak fájdalmas intézkedések árán lehet csak kezelni, ami derékba törheti a gazdasági talpra állásba vetett bizalmat – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink