Váratlanul javult a GfK németországi fogyasztói hangulatindexe

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 01. 29. 11:05

Februárra vonatkozóan váratlan mértékben javult a fogyasztói hangulat Németországban a nürnbergi GfK (Growth from Knowledge) gazdasági kutatóintézet januári felmérésének szerdán publikált eredménye alapján.


Februárra vonatkozóan a GfK fogyasztói hangulatindexe 9,9 pontra, 2019 júniusa óta a legmagasabbra emelkedett a januári 9,7 pontról. A januári adatot 9,6 pontról felfelé módosította a GfK. A piac a januárival megegyező 9,6 pontot várt februárra is.
A hangulatindex februári emelkedéséhez egyaránt hozzájárult a gazdasági növekedéssel és a jövedelem alakulásával szembeni várakozások javulása, valamint a lakosság költekezési készségének az erősödése.
A gazdasági növekedéssel szembeni várakozások mutatója 0,7 ponttal mínusz 3,7 pontra javult, ami azt mutatja, hogy kevésbé borúlátó módon ítélik meg a németországi fogyasztók a belföldi gazdaság fenntartható növekedésének az esélyeit.
A jövedelmi várakozások indexe februárra vonatkozóan szinte teljes egészében visszaszerezte januári veszteségét: 9,6 ponttal 44,6 pontra emelkedett, ami 13 ponttal marad el a 2019 februári szinttől. A jövedelmi várakozások indexét elsősorban a kivételesen kedvező foglalkoztatási kilátások erősítik, bár a javulás mértéke az utóbbi hónapokban veszített dinamikájából. Ez elsősorban az autóipar elektromos mobilitásra való átállására és a foglalkoztatottak létszámának ezzel összefüggésben bekövetkező csökkenésére vezethető vissza.
A lakosság költekezési hajlandósága 12 havi csúcsot ért el: 3,3 ponttal 55,5 pontra emelkedett. A költekezési hajlandóságot elsősorban az Európai Központi Bank (EKB) alacsonykamat-politikája tartja magas szinten. A megtakarítási hajlandóság is javult ugyan kissé, de még mindig nem nyújt összemérhető jelentőségű alternatívát a költekezéshez képest. A kereskedelmi bankok egyre nagyobb számban vetnek ki “büntetőkamatot” a megtakarításokra, ami szintén a költekezést lendíti fel.
Rolf Bürkl, a GfK fogyasztói piaci szakértője szerint a kereskedelmi ellentétek enyhülése az Egyesült Államok és Kína között az erősen exportorientált német gazdaságban is érezteti majd áldásos hatását. “A fogyasztói hangulat javulásával jegyzett évkezdet alátámasztja prognózisunkat, miszerint a lakossági fogyasztás az idén is a gazdasági növekedés egyik legerősebb támasza lesz Németországban. Reálértéken a lakossági fogyasztás egy százalékos növekedését vetítjük előre az idei évre” – mondta. A GfK számításai szerint a lakossági kiadások 1,5 százalékkal növekedtek 2019-ben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink