Váratlanul javult a gazdasági aktivitás novemberben az euróövezetben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 11. 23. 11:15

Novemberben a várt csökkenés helyett erősödött a gazdasági aktivitás az euróövezetben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésének előzetes adataiból képzett beszerzésimenedzser-indexének értékei alapján.

 

Erősödött a gazdasági aktivitás az eurózónában

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke eszerint szerény mértékben emelkedett, 58,6 pont lett novemberre vonatkozóan az októberi 58,3 pont után. A piac jelentős romlásra, 57,3 pontra számított novemberre.

A feldolgozóipari mutató emelkedett ugyan novemberben, de ezzel együtt is az elmúlt 17 hónap második leggyengébb értékének számít.
A feldolgozóiparban nőttek az új megrendelések, az egész szektor teljesítményét megterhelte azonban az autóipari ágazat termelésének jelentős csökkenése. Lendületes növekedés következett be viszont a technikai berendezések, az élelmiszeripari és italgyártási termelésben, valamint a háztartási cikkek gyártásában.

Az ellátási aggodalmak alapanyag és alkatrész készleteik feltöltésére késztették a vállalatokat. Novemberben így már a második egymást követő hónapban ért el rekordértéket a készletezés mutatószáma.

A beszerzési költségek a felmérés történetében még nem tapasztalt mértékben emelkedtek novemberben, de nőtt az eladási árak emelkedésének a mértéke is.

A feldolgozóiparban összességében javult a kilátások megítélése, igaz, az előző hónapban, októberben elért egyéves mélypontról.
A szolgáltatóiparban viszont nagy lendületet vett a gazdasági aktivitás, a BMI értéke 2,0 ponttal 56,6 pontra szökött fel novemberben az októberi 54,6 pontról, ahelyett, hogy az elemzők által várt 53,5 pontra csökkent volna.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI ennek köszönhetően az októberi 54,2 pontos hat havi mélypontról a várt csökkenés, 53,2 pont helyett 55,8 pontra emelkedett.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését jelzi, míg az 50 pont alatti érték a teljesítményvesztés mértékét számszerűsíti.

Az euróövezet gazdasági aktivitása novemberben rácáfolt ugyan a szakértők lassulást jósló előrejelzéseire, de a negyedik negyedévi GDP-növekedés ettől még nagy valószínűség szerint kisebb lesz az előző negyedévinél – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Elmondta, hogy a feldolgozóipar teljesítményét továbbra is elsősorban a beszállítói fennakadások fogják vissza, az aktivitás emiatt a 2020-as lezárások óta az egyik legalacsonyabb havi szintre csökkent. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a szolgáltatóipari aktivitás látványos javulása „zavaróan rövid életűnek bizonyulhat, amennyiben újabb járványvédelmi korlátozásokat vezetnek be”. Az utazási és szabadidős ágazatban ennek már tapasztalhatók is az első jelei. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink