Várakozáson alul költekezett az amerikai lakosság

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 01. 12:15

Az amerikai személyes kiadások a vártnál kevésbé növekedtek január folyamán, miközben a háztartások kihasználták a több mint másfél éve nem látott magasságú jövedelemnövekedést megtakarításaik újjáépítésére. A kiadások 0,2%-kal növekedtek a decemberi 0,5%-ra korrigált érték után, ez pedig 7 hónapja a legcsekélyebb emelkedés. Az adat azért is fontos, mert a lakossági fogyasztás adja a GDP közel 70%-át.

A személyes jövedelmek 1%-kal nőttek a decemberi 0,4%-os növekedés után, ez pedig meghaladta az elemzők várakozásait, melyek a decemberi értéknek feleltek meg. A megtakarítások mértéke 677,1 milliárdra ugrott. Ez az érték augusztus óta nem volt ilyen magas.

A Fed által is figyelt inflációs mutató, a személyes kiadások magárindexe 0,1%-kal nőtt meg decemberi stagnálása után az előző hónaphoz képest, míg éves változása 0,8%-ot tett ki, csakúgy, mint decemberben. A decemberi adatot 0,7%-ról növelték kismértékben.

Míg az adókedvezmények és a javuló bizalmi indexek támogatnák a fogyasztást, addig az emelkedő élelmiszer- és nyersanyagárak, valamint továbbra is magas munkanélküliség ezt visszafogja – írja a QUAESTOR nyomán a tozsdeforum.hu.

Kapcsolódó cikkeink