Van forrás és szándék is a kisvállalkozások hitelezésére

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 06. 15:28

A kisvállalkozói szektor rendkívül sokféle vállalkozást foglal magában, amelyek tevékenységüktől vagy méretüktől függően eltérő pénzügyi, finanszírozási igényekkel rendelkeznek. Csonka Tibort, az OTP Bank Mikro-és Kisvállalati Igazgatóságának vezetőjét arról kérdeztük, hogy miképp lehet ilyen sokfajta igényt megismerni és kielégíteni?

– Az OTP Bank Mikro-és Kisvállalati Igazgatósága folyamatosan nyomon követi és elemezi a gazdasági folyamatokat, illetve az ügyfélkör pénzügyi, gazdasági, piaci környezetét. Így tisztában vagyunk az egyes ágazatok sajátosságaival, aktuális problémájával is. Ez alapján a kisvállalkozások folyamatosan változó igényeinek megfelelően alakítjuk kínálatunkat.
Jól látjuk azt is, hogy az árukészlet folyamatos megújításának igényéből, illetve a termékek előállítása vagy beszerzése és az értékesítés közt elhúzódó idő miatt a gyorsan forgó fogyasztási cikkek piacán tevékenykedő cégeknek különösen fontos a likviditás folyamatos biztosítása. Ráadásul e cégek számára a nagyszámú pénzügyi tranzakció miatt az sem mindegy, hogy milyen költségei vannak a banki pénzügyi műveleteknek.

– Milyen speciális megoldásaik vannak ezekre az igényekre?
– A pénzügyi tranzakciók példájánál maradva számlacsomagjaink között ügyfeleink számos megoldás közül választhatnak. A számlacsomagjaink összeállításánál tekintettel voltunk arra, mennyire kialakultak a vállalkozás gazdasági kapcsolatai, milyen sűrűséggel kell átutalási megbízásokat adniuk. Így azok is megtalálják az optimális megoldást, akik akár napi rendszerességgel bonyolítanak ilyen tranzakciókat, és azok is, akik kevesebb átutalást indítanak. De kínálatunk fókuszában persze a mikro- és kisvállalkozói szektort sújtó legfontosabb probléma áll: a finanszírozás.

– A gazdasági válság főként a finanszírozás terén nehezítette meg a vállalkozások működését. Hogyan tud ebben segíteni az OTP Bank?
– A gazdasági válság hatására sajnos valóban azt tapasztalhatták az egyébként is likviditási problémákkal küzdő kisvállalkozások, hogy még nehezebben juthatnak a napi működés folyamatos finanszírozásához szükséges pénzügyi forrásokhoz. Az OTP Bank azonban a válság alatt is hitelezett, sőt kiépítette a személyes kapcsolattartói hálózatát, amely segítségével nem csak hitelhez, de pénzügyi tanácsadáshoz is juthatnak a vállalkozók.

– A gyorsan forgó fogyasztási cikkek piacán különös jelentősége van annak, hogy gyorsan jussanak forráshoz a vállalkozások. Milyen megoldást javasol számukra?

– A folyamatos finanszírozási igényre legjobb megoldást a folyószámlahitelek kínálják, amelyek akkor is egyfajta aranytartalékot biztosítanak a vállalkozásoknak, amikor saját forrásaikból is finanszírozni tudják működési kiadásaikat. Sok esetben viszont a cégek akkor igényelnek hitelt, amikor égető szükségük van rá, ezért az OTP Bank felgyorsította hitelbírálati rendszerét. Ma már átlagosan 5 munkanap alatt elbírálunk egy teljes körűen benyújtott hitelkérelmet, és nagyon hamar megkötjük a szerződést a hitelfeltételeknek megfelelő vállalkozásokkal.

– A bankok az ilyen hiteleket hosszabb folyószámla-előzményhez kötik. Mennyi ideje kell az OTP Banknál számlát vezetni ahhoz, hogy ilyen hitelt kapjanak a vállalkozások?

– Mi nem támasztunk ilyen feltételt a hiteligénylőkkel szemben. Az OTP Bank ugyanis már olyan, a folyósítási feltételeknek megfelelő vállalkozásoknak is tud folyószámlahitelt adni, akikkel jelenleg még nem áll kapcsolatban. Célunk egyértelműen az, hogy minden vállalkozás saját igényének és lehetőségeinek megfelelő hitelkonstrukciót kapjon. Ezt kívánjuk elősegíteni azzal is, hogy őszi kampányunk során több ezer kisvállalkozást keresünk meg célzott, indikatív hitelajánlattal. Ajánlatainkat nemcsak OTP-s ügyfeleink, hanem más vállalkozások számára is megküldjük. Ha valaki nem kapna ilyet, akkor is érdemes felkeresni fiókjainkat személyre szóló ajánlatért. Ez a pénz adhat ugyanis lendületet a vállalkozásoknak.

– Mi a megoldás azon vállalkozások számára, amelyek tőkehiánnyal küszködnek, így nehézséget okoz számukra a hitelek fedezetének biztosítása?
– Számukra elsősorban a kezességvállalás mellett nyújtott hitelek jelentenek megoldást. Az OTP Bank ezért erősíti a kapcsolatait a garanciaszervezetekkel, és ezért is kapcsolódik be az államilag támogatott hitelprogramokba, amelyekkel állami kezességvállalás mellett kedvező kamatozású hiteleket vehetnek igénybe a vállalkozások.

– Rendszeresen találkozhatunk vállalkozásoknak kínált banki hitelajánlatokkal, mégis sok panasz fogalmazódik meg vállalkozói oldalról azzal kapcsolatban, hogy nem tudnak forráshoz jutni. Miben másak az OTP Bank ajánlatai?
– Az OTP Bank tud és akar is hitelt adni. Ez a számokból is látszik. Miközben a piac 20 százalékkal zsugorodott tavaly óta, az OTP Bank 10 százalékkal több hitelt folyósított, mint egy évvel korábban.

Kapcsolódó cikkeink