Vámos György: egyéves lett az élelmiszerárstop, a veszteség a kiskereskedőké

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 01. 12:26

2022. február 1-től árstopos az étolaj, a csirkemell, a finomliszt, a sertéscomb, a 2,8 százalékos UHT tej, a kristálycukor és a csirke farhát.

Vámos György - OKSZ

Vámos György

A multiláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György a 24.hu-nak elmondta:

  • az élelmiszerárstop tavaly februári bevezetésétől idén január 12-éig az volt a szabály, hogy ez egyes napokon legalább annyit kellett tartani az árstopos termékekből, amennyi készleten volt azokból az előző év azonos napjain.
  • 2023. január 12-től viszont már legalább annyit, de szükség szerint akár kétszer annyit is kellene tartani a vásárlói igények alapján, mint a 2021-es, azonos naptári napi átlagkészlet.

Hozzátette, ha egy bolt fogyasztóvédelmi ellenőrzést kapott, a kormányhivatal szakemberei nem elégedtek meg azzal, hogy éppen mi van a polcon, hanem bekérték és ellenőrizték a készletnyilvántartást is – szigorúak voltak, és ha nem találtak rendben valamit, bírságoltak, egyes esetekben milliókra.

Nagyon sok ellenőrzést kaptak a nagy láncok az ársapkával összefüggésben, és december óta még több az ellenőrzés, mint korábban.

– mondta.

Előfordul, hogy a polcokon nem talál árut a vevő például beszerzési probléma miatt (ha a gyártók nem tudtak megfelelő időre vagy mennyiségben szállítani), vagy egy-egy (előre kiszámíthatatlan) felvásárlási roham után, és persze az is megtörténik (átmenetileg, rövid időre), hogy a dolgozó nem tudja rögtön pótolni a raktárból az éppen elfogyott terméket, mert például meghibásodik egy áruházi eszköz, de ilyenkor a lehető leghamarabb feltöltik a polcokat a raktárkészletből

– tette hozzá Vámos György.

 

Kapcsolódó cikkeink