Változik a sertésbiznisz
A nemzetközi árak és a hazai adószabályok változása erőteljesen érezteti hatását a húspiacon. Januárban az itthoni vágósertés termelői ára 4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi átlagárhoz képest, és hasított súly paritáson 399 forint volt. A termékpálya további fázisaiban is csökkentek az árak.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 13 százalékkal volt alacsonyabb 2016 januárjában, mint 2015 azonos hónapjában. A KSH adatai szerint a sertéskaraj fogyasztói ára 5 százalékkal, a sertéscombé pedig 17 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége több mint két százalékkal nőtt, míg értéke négy százalékkal csökkent a 2015. január–november közötti időszakban 2014 első tizenegy hónapjához viszonyítva. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Japánba szállítottuk. Romániába (–12 százalék) mérséklődött a kivitel, Olaszországba nem változott jelentősen, ugyanakkor Japánba 9 százalékkal nőtt. A sertéshúsimport volumene 6 százalékkal, értéke 11 százalékkal csökkent. A sertéshús csaknem fele Németországból és Lengyelországból származott. Magyarország élő sertésből nettó importőr, míg sertéshúsból nettó exportőr volt a vizsgált periódusban.
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 36 százalékkal esett 2015 első tizenegy hónapjában az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. Legfőbb partnereink Románia, Szerbia és Ausztria voltak. A Romániába (–37 százalék), Szerbiába (–61 százalék) és Ausztriába (–13 százalék) szállított mennyiség csökkent. Az előző évihez képest a Szlovákiába (–53 százalék) kivitt élő sertés volumene jelentős mértékben esett, ugyanakkor a Németországba irányuló export a két és félszeresére nőtt. Az élősertés-behozatal 19 százalékkal emelkedett a megfigyelt időszakban. A legnagyobb beszállítók Szlovákia, Németország, Hollandia és Csehország voltak. A Szlovákiából és Csehországból vásárolt sertések mennyisége 50 százalékkal nőtt. A Németországból származó élő sertések volumene nem változott számottevően, míg a Hollandiából származóké 9 százalékkal csökkent. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Állatfeldolgozás 2024-ben: Növekvő sertés- és baromfivágások, csökkenő szarvasmarha- és juhfeldolgozás
2024 első három negyedévében vegyes eredményeket mutattak a magyar vágóhidakon…
Tovább olvasom >Elindult a sertéshús fogyasztását ösztönző kampány
A kiegyensúlyozott táplálkozásban kiemelt helyet foglalnak el a vörös húsok,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az ipari termelés 4,2 százalékkal mérséklődött novemberben
2024 novemberében az ipari termelés volumene 4,2, munkanaphatástól megtisztítva 2,9…
Tovább olvasom >Globális trendek – élelmiszeripari insightok
Az élelmiszeripar globális trendjeinek és innovációinak vezető platformjaként működő SIAL…
Tovább olvasom >Minden negyedik magyar javítaná emésztési jóllétét, de nem tudja, hogyan
Az új év kezdete sokak számára az egészségükre való tudatosabb…
Tovább olvasom >