Változatlan maradt az élelmiszerár-index
Összesítve marginális csökkenéssel zárták a júniust a nemzetközi élelmiszerárak, miután a tejtermékek és növényi olajok árcsökkenése kiegyensúlyozta a kukorica magasabb jegyzését. Ezzel az index megközelítette az egy évvel korábbi értékét – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
Májushoz képest a nemzetközi kereskedelemben forgó legfontosabb termények havi árváltozását lekövető mutató alig 0,3%-kal volt alacsonyabban.
A gabonafélék ezzel szemben jórészt drágultak (+6,7%), mivel az Amerikai Egyesült Államok készleteinek szűkössége miatt a kukorica, és emellett a búza is magasabb áron kelt el.
A negatív oldalt a tejtermékek vezetik közel 12%-os átlagos árcsökkenésükkel, mely igazi fordulatot jelent az elmúlt öt hónap trendjében. Leginkább a sajt és vaj iránti kereslet zuhant be.
A húsfélék 1,5%-ot drágultak május óta Kelet-Ázsia erős importigénye miatt, melyet az afrikai sertéspestis pusztító jelenléte csak tovább fokoz. //
Kapcsolódó cikkeink
Új FAO platform az agrárium strukturális változásairól
Új eszköz áll rendelkezésre a döntéshozók és kutatók számára: a…
Tovább olvasom >FAO: A cél az élelmezésbiztonság és a fenntartható fejlődés a válságok és kihívások ellenére
Az elmúlt két év felforgatta életünk minden területét. Szerencsére, a…
Tovább olvasom >AM: az élelmezésbiztonság kiemelten fontos minden országban
A biztonságos, stabil élelmiszerellátás kiemelt fontosságú, ennek megvalósítása minden ország…
Tovább olvasom >További cikkeink
eNet: már 6,2 millióan használnak okostelefont Magyarországon
Magyarországon már 6,2 millióan használnak okostelefont és nagyjából 6 millióan…
Tovább olvasom >Harminc éves a Magyar Gabonaszövetség
Befejeződtek a tavaszi mezőgazdasági munkálatok, bizakodásra ad okot, hogy a…
Tovább olvasom >Romlott a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban májusban
Az Egyesült Államokban az előzetesen közölt adatoknál is jelentősebben romlott…
Tovább olvasom >