Változatlan maradt az élelmiszerár-index
Összesítve marginális csökkenéssel zárták a júniust a nemzetközi élelmiszerárak, miután a tejtermékek és növényi olajok árcsökkenése kiegyensúlyozta a kukorica magasabb jegyzését. Ezzel az index megközelítette az egy évvel korábbi értékét – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
Májushoz képest a nemzetközi kereskedelemben forgó legfontosabb termények havi árváltozását lekövető mutató alig 0,3%-kal volt alacsonyabban.
A gabonafélék ezzel szemben jórészt drágultak (+6,7%), mivel az Amerikai Egyesült Államok készleteinek szűkössége miatt a kukorica, és emellett a búza is magasabb áron kelt el.
A negatív oldalt a tejtermékek vezetik közel 12%-os átlagos árcsökkenésükkel, mely igazi fordulatot jelent az elmúlt öt hónap trendjében. Leginkább a sajt és vaj iránti kereslet zuhant be.
A húsfélék 1,5%-ot drágultak május óta Kelet-Ázsia erős importigénye miatt, melyet az afrikai sertéspestis pusztító jelenléte csak tovább fokoz. //
Kapcsolódó cikkeink
FAO: Új rekordokat érhet el a főbb mezőgazdasági élelmiszer-alapanyagok globális előállítása
Viszonylag optimista az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a…
Tovább olvasom >A vidéki térségek újjáélesztése a fiatalok segítségével
A vidéki térségekben a fiatal nők és férfiak fontos szerepet…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO élelmiszerár-indexe májusban
Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke májusban az előző hónaphoz…
Tovább olvasom >További cikkeink
Alkotmányos jog lett a készpénz: minden kereskedőnek biztosítania kell a lehetőséget
Megjelent a Magyar Közlönyben az a jogszabály, amely a készpénzes…
Tovább olvasom >Omnichannel vagy semmi – Az e-commerce új iránya
„Mintegy 450 ezer magyar 2023-ban úgy vásárolt először a Temun,…
Tovább olvasom >Több a kérdés, mint a válasz: mit árulnak el valójában az Eurostat friss fogyasztási adatai Magyarországról?
Megjelentek az Eurostat 2024-es fogyasztási és gazdasági statisztikái, és ahogy…
Tovább olvasom >