Válságban a japán idegenforgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 06. 12:50

Elkerülik a turisták Japánt, a márciusi földrengés- és szökőár-katasztrófa óta szinte alig látogatnak külföldiek az országba.

A tokiói Narita repülőtéren a március 11-től a hónap végéig tartó időszakban naponta átlagosan 3.390 külföldi lépett be az országba, ami 75 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 11.500-hoz képest. Az oszakai Kansai nemzetközi repülőtérre napi átlagban 1.700 külföldi vendég érkezett, alig feleannyi, mint tavaly márciusban.

A katasztrófa előtt az idegenforgalom még emelkedő ágazata volt a japán gazdaságnak. 2010-ben minden korábbinál több, 8,61 millió turista érkezett a szigetországba. Az idegenforgalmi hivatal azzal számolt, hogy az idén 11 millióra emelkedik a turisták száma. Most át kell dolgozni a számításokat – közölte a hivatal a Kyodo japán hírügynökség szerdai jelentése szerint.

A kettős katasztrófa és a nukleáris válság hatását a Japánban szinte nemzeti ünnepnek számító cseresznyevirágzás korántsem ellensúlyozza. A szigetországban tömegek kelnek útra, hogy megszemléljék az egyes régiókban eltérő időben induló virágzást, idén azonban a külföldi turisták elmaradása drámai mértékben visszaveti az egész idegenforgalmi ágazatot.

A tokiói Royal Park Hotelben például – ahol az árbevétel 50-60 százaléka származik külföldi vendégektől – 80 százalékkal estek vissza a foglalások, az oszakai Hankyu nemzetközi utazási irodánál pedig az áprilisi utak 90 százalékát mondták le – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink