Valami Amerika – franchise a horecában

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2023. 04. 19. 11:10

A franchise válságálló üzleti és együttműködési forma; a hazai hálózatok, üzleti modellek, a szegmensben kiépült üzleti kapcsolatrendszer állja a válság próbáját. A nagyvilág franchise-közössége hasonlóan pozitív eredményekkel büszkélkedhet. Az idei évet befolyásoló trendekről a szakma egyik legfontosabb szakmai portálján, a Global Franchise-on kerestünk információkat.

A franchise-márkák bebizonyították, hogy többnyire kiválóan alkalmaznak fogyasztóközpontú koncepciókat, módszereket, hogy új ügyfeleket érjenek el és tartsák meg őket, és növekedni tudjanak a növekvő gazdasági bizonytalanság közepette.

A pandémia megváltoztatta a fogyasztók mindennapi életét is. Az elmúlt két év során sokan döntöttek úgy, hogy komoly lépéseket tesznek egészségük és kényelmük megteremtése érdekében, ami miatt a vásárlók márkahűsége megfogyatkozott.

Mindezek az elmúlt két évben meghatározó szerepet játszottak a franchise mint üzleti modell jelentőségének növekedésében. A bizonytalanság nyomása sok franchise-üzemeltetőt késztetett innovációkba való befektetésre, a folyamatok és rendszerek optimalizálására. Ráadásul a világjárvány a felszínre hozta sok ember „rejtett” képességeit is, ők ma készen állnak arra, hogy munkavállalóból vállalkozóvá váljanak.

– Akár a potenciális ügyfelek ragadják meg a pillanatot, hogy belépjenek a franchise-­üzletbe vagy bővítsék azt, akár az emberek dugják ki a fejüket a pandémia utáni világba, a franchise továbbra is állandó marad: ez ma a legokosabb és legbiztonságosabb üzleti forma! – fogalmazott Justin Livingston, az USA egyik legnagyobb, szakirányú tanácsadó cége, a Franchise Transformations tulajdonosa.

Az amerikai szakemberek szerint a változásokra négy globális fogyasztói trend van hatással ebben az ágazatban is.

Értékek mentén

Az értékek még mindig meghatározók! Ám a fogyasztói magatartást, a vásárlói döntéseket generációs és nemzeti árnyalatok is befolyásolják. Sokan, különösen a fiatalabb generációk, továbbra is hajlandó többet költeni az értékrendjüknek leginkább megfelelő termékekre és szolgáltatásokra, vagy amelyeket egészségesebbnek és/vagy környezetbarátabbnak tartanak. Az idősebbek inkább óvatosabbak: kevesebbet költenek étkezésre, ruházkodásra, szórakozásra, még akkor is, ha többet is megengedhetnének maguknak.

A britek kétharmada például úgy véli, hogy a márkáknak etikusan beszerzett és előállított termékeket kell értékesíteniük, közel fele pedig azokat a márkákat preferálja, amelyek az ő értékeit képviselik. Negyedük jótékony célokra szeretne adományozni, miközben fizet.

Az „értékorientált” fogyasztók több mint fele gyakran többet költ olyan dolgokra, amelyek márkája helyi, fenntartható és hiteles számukra.

A választási lehetőség igényesebbé teszi a fogyasztókat

A legújabb kutatások szerint a fogyasztók többet vásárolnak online, és nemcsak egy adott márka konkrét termékei után kutatnak, hanem szélesebb körben is megnézik a választékot; az általános keresések között jóval gyorsabban nő a „legjobb ajánlat” kérések száma, mint a márkákra kérdezéseké.

Seth Godin, az ismert amerikai marketingszakember szerint az online „kirakatból” vásárlás egyszerre jelent lehetőséget és kockázatot a vállalkozásoknak: Az elmúlt 10 évben a fogyasztók számára minden egy kattintásnyi távolságba került – ez jó hír, mert bárki átkattinthat hozzád, de rossz is, mert a vásárló, akire számítasz, átkattinthat a versenytársaidhoz. Olyan oldalt kell tehát készíteni, amelyre érdemes ránézni!

Ahogy az üzletekben a fogyasztók fizikailag megvizsgálják, mit vásárolnak, úgy az interneten is keresik az ellenőrzés lehetőségét: a YouTube-on például 2 év alatt több mint 40%-kal nőtt az olyan keresések száma, amely tartalmazta a review (bírálat/ismertető/vélemények) kifejezést.

A nagyobb választék több szeszélyes fogyasztót jelent. Mivel az emberek több időt töltenek online kirakatvásárlással, gyakrabban csábítják őket új márkák. Az online környezet több márkakipróbálást is lehetővé tesz, mint az üzleti.

Többcsatornás vásárlás

A pandémia idején nagyot nőtt az online vásárlások száma, ami megváltoztatta az emberek szokásait. A fogyasztók ma már nagyobb valószínűséggel fordulnak az internethez, mint néhány évvel ezelőtt, ha vásárlást terveznek. Tízből három fogyasztó legtöbbször online böngészik akkor is, amikor üzletben vásárol, és közel ugyanennyien üzletbe mennek online vásárlás előtt. A fogyasztók még a bevásárlóközpontban tett látogatáskor is sokszor az interneten keresnek a látogatás előtt.

Cate Trotter, az Insider Trends alapítója szerint az többcsatornás értékesítés sikerét az online és offline csatornák együttműködésének jó kialakítása határozza meg. Típushibaként említi, amikor a kereskedő nagy gonddal alakítja ki „zászlóshajó” üzletét, de nem figyel arra, hogy az üzlet hogyan kapcsolódhat az alkalmazáshoz vagy a mobilhoz, hogyan tudja a mobil javítani vagy személyre szabni az üzleten belüli élményt.

A franchise-üzemeltetők mindenütt igyekeznek javítani a többcsatorna-élményeket – az elérhetőség iránti megnövekedett igényre válaszolva a márkák jelentős fejlesztéseket hajtanak végre a hűségprogramok és a digitális csatornák területén.

A fogyasztók itt-ott visszatérhetnek a régebbi szokásokhoz, de feltétlenül elvárják, hogy legyen választási lehetőségük. A vállalkozásoknak számos lehetőséget kell kommunikálniuk és népszerűsíteniük, hogy a fogyasztók a saját feltételeik szerint vehessenek részt az üzletben.

Erősödik a fogyasztók YOLO (csak egyszer élsz) attitűdje

A Mintel globális piackutatása szerint a fogyasztók kimondottan keresik az örömforrásokat, mivel a folytatódó világjárvány és más helyi és globális válságok – politikai nyugtalanságtól a környezeti veszélyekig – szorongást és stresszt váltanak ki belőlük. A fogyasztók az élet minden területén keresik a szórakozást és a játékosságot.

A pandémia arra késztetett minket, hogy életünk számos területén megnyomjuk az újraindítás gombot: ez nemcsak az üzleti és digitális innováció katalizátoraként hatott – valahol a háttérben a személyes innováció alakítója is lett.

Eközben egyre tompul az óvatosságunk és a felelősségtudatunk, az önkényeztetés igénye erősödik. Kitűnni az átlagból – a márkák számára ennek egyik eredményes módja lehet üzeneteiknek és hangvételüknek az új szemlélethez igazítása. A fogyasztók új törekvéseire építő, YOLO kampányok nagy visszhangra találhatnak. //

 

A cikk a Trade magazin 2023/4. lapszámában olvasható.

Kapcsolódó cikkeink