Bár a fiatal szakácsok a legjobb séfek műhelyében tanulhatnak a legtöbbet, az ifjúsági szakmai versenyekből törvényszerűen sokat profitálnak azok részvevői. Hol kezdik a felkészülést a jövő Kostyál Gáborai és Széll Tamásai?A hazai gasztronómia megosztottságának idején csodálkozhat-e valaki a tényen: Magyarországon a junior korosztályú szakácsok két különböző, bizonyos értelemben konkurens csúcsversenyen mérhetik össze tudásukat. Milyen rendszerben és hogyan mérettetnek meg idén a szakma fiatal, ambiciózus reménységei?
EuroSkills
Többtucatnyi szakma frissen végzett szakmunkásai vesznek részt az éves váltással rendezett WorldSkills, illetve EuroSkills nemzetközi versenyeken. Idén az utóbbira kerül sor december 9–11. között Lisszabonban. Magyarország részvételét ezeken az SZMM-hez tartozó Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI) Skills Hungary programja koordinálja, az előversenyekhez szükséges feltételeket hazai szponzorok biztosítják.
Az először 80 éve megrendezett, a szakmák olimpiájának is nevezett megmérettetésen tavaly Calga-ryban másodszor vettek részt 13 szakma 23. évüket még be nem töltő magyar reménységei. A szigorú és korrekt pontozásos rendszerben három szakma képviselői jutottak át a Medaille d’Honneur-t jelentő 500-as ponthatáron, közöttük volt Berki Zsolt szakács is, akinek szerepléséről mi is beszámoltunk (Trade magazin, 2009/11).
Az idei válogatón 3 főt választottak ki arra, hogy részt vegyenek egy komoly felkészülési sorozaton: Berki Zsoltot, Herédi Dávidot és Molnár Pétert (képünkön). A sorozat végén közülük kerül ki az, aki Lisszabonban országunkat képviselheti.
Petrezselyem Adrienn, az EuroSkills-re készülő szakácsokat koordináló MNGSZ ügyvezetője elmondta, hogy a versenyzőknek ugyanolyan feladatokat kellett megoldaniuk a selejtezőn, mint amivel az európai döntőn is szembe kell nézniük (háromfogásos menü elkészítése meglepetéskosárból, 4 fő részére, 5 óra alatt). A zsűri külön figyelmet fordított a fiatalok stressztűrő képességére, valamint kreatív gondolkodásukra, az ismeretlen alapanyagokkal való munkájukra.
A szakember a kiutazó versenyzőtől középmezőnybe kerülést vár – ennek van csak valódi esélye, hiszen konkurenseik legtöbbje felsőfokú intézményben sajátíthatta el azt a szakmát, amit nálunk legmagasabb szinten szakiskolákban tanítanak. Az MNGSZ a tisztes eredményhez igyekszik minden támogatást megadni: a három junior korú szakács együtt készülhet a magyar nemzeti és katonai válogatottal, ami közel húsz ember támogatását, segítségét, átadható tapasztalatát, ötleteit jelenti.
Bár Michelin-csillagos szakácsoktól tanulni a mieinknek nemigen van lehetősége, versenytapasztalattal ők sem álnak rosszul. Molnár Péter a Bocuse d’Or Hungary győztese, Kostyál Gábor, Berki Zsolt pedig az ugyancsak jeles versenyeken részt vevő Tóth Tamás commis-jaként szagolhatott már puskaport.
A WorldSkills-szel ellentétben az Euro-Skills-en a cukrászok nem mérik össze tudásukat.
Szakma Sztár Fesztivál
A „fizikai szakmák” társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése az elvi célja az idén harmadszor megrendezett Szakma Sztár Fesztiválnak, ami a Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntője. A jelenleg 23 szakma magas szintű megmérettetését magában foglaló versenyre, amelyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendez, a tanulók az írásbeli selejtező után juthatnak be, szakmánként általában tízen, (némelyek szerint túl) sok ügyes részvevőnek az elméleti vizsga miatti kibukása után.
Az idei elődöntőben közel 2800 fiatal vett részt – kétségkívül hatékony a kamara és a szakiskolák mozgósító munkája. A rendezvény lebonyolítása jó szervezőmunkáról tanúskodik, ám nincs lehetőség az egyes területek szakmai színvonalának nemzetközi összehasonlítására. Talán ezért is szerepel a versenyfelhívásban, hogy az SZKTV-n sikeresen szereplő versenyzők automatikusan bekerülnek a WorldSkills, EuroSkills versenyre felkészülő csapatba – azaz egy magasabb szintű „döntőbe”.
A Szakma Sztár vitathatatlan előnye, hogy a versenystandok mellett kiállítanak a szponzorcégek, valamint a szakképzésben érintett szervezetek, intézmények, középiskolák, így a tanulók közvetlen kapcsolatba kerülnek a terület legaktívabb piaci részvevőivel és intézményeivel.
A lapzártánk idején zajlott verseny eredményéről Itthon rovatunkban olvashat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Az ételárus nehéz kenyere – A nap videója
A film információi szerint 10 dollárcent egy adag ebből az…
Tovább olvasom >„Kényelmi” tálca – A nap képe
A hirtelen mozdulatok sem okozhatnak kárt a Couch Drink +…
Tovább olvasom >