Közel 25 milliárd forintos forgalmat generálnak az online szállásközvetítők

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 03. 18. 11:00

A szállásközvetítő és kuponos oldalak a turisztikai piac egyre meghatározóbb szereplői: az utazok.hu becslése szerint a mintegy 60 milliárd forintos teljes hazai szállásdíj-bevétel 40 százalékát, 25 milliárd forintos forgalmat generáltak 2013-ban jelentősen hozzájárulva a piac évi 7-8 százalékos növekedéséhez – derül ki az online szakportál legfrissebb felméréséből.

szallszobaA közleményben Soós Csaba, az utazok.hu csoport kereskedelmi igazgatója kifejti: az online szállásközvetítő és a kedvezményes lehetőségeket gyűjtő kuponos oldalak jelentősége idén várhatóan még tovább nő, előrejelzésük szerint ezen a területen idén 15 százalékos növekedés várható.

Az utazok.hu idén második alkalommal gyűjtötte össze Magyarország legjobb és legnépszerűbb szállodáit, a különböző kategóriákban összesen mintegy 35 ezer válaszadó értékelt több mint 7000 belföldi szálláshelyet. Az Aranycsengő díjat a fődíj mellett öt kategóriában osztják ki.

A felmérés szerint a tudatosan tervezett utak és a last minute jellegű szállásfoglalások aránya is nőtt az előző évhez képest: az utazok.hu cégcsoport által közvetített több mint 150 ezer vendégéjszaka adatai szerint az utasok közel 31 százaléka harminc vagy még annál is több nappal előtte kiválasztja és lefoglalja pihenésének helyszínét. Növekedett 16-ról 18 százalékra azoknak az utasok az aránya is, akik kevesebb mint három nappal az utazásuk ideje előtt foglalnak online szállást, az adott pillanatban legjobb ajánlat alapján.

A kiválasztott úti cél tekintetében nincs jelentős változás, a balatoni régió mellett a gyógyvizek melletti wellnessközpontok a legnépszerűbbek. Városokra bontva Siófok vezeti a toplistát a foglalások száma alapján Budapestet, Hajdúszoboszlót és Egert megelőzve. Utóbbi két város a 2012-es rangsorhoz képest kettő, illetve három helyet lépett előre. A népszerű régiók és városok közelsége fontos eleme a szálláshelyek sikerének, ugyanakkor egy-egy szállás is jelentősen hozzá tud járulni az adott környék turistaforgalmához.

Az online foglalások jelentős része, több mint 35 százaléka még mindig Budapestről érkezik, de a megyeszékhelyeken élők is egyre nagyobb számban intézik az internet segítségével az utazásaikat – ismerteti az utazok.hu.

A legjobb magyarországi szálláshely az utazók szavazatai alapján idén a sümegi Hotel Kapitány Wellness lett, a szálloda újra elnyerte az év családbarát szálláshely címet is. A legromantikusabb kategóriában az Aranycsengő díjat a bikali Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok kapta. Az idősebb generáció által leginkább kedvelt szálláshely a zalakarosi Hotel Karos Spa Superior. A legbarátságosabb és a legjobb ár-érték arányú kategória nyertese is a zalakarosi Art Hotel.

Denéné Tóth Marianna, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a szállásadók munkájára nézve pozitív visszajelzés a legjobbak között szerepelni, a vendégek számára pedig garancia arra, hogy teljes értékű szolgáltatást kapnak elköltött pénzükért. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink