USA: évekig tarthat a kilábalás

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 29. 00:00

Az amerikai gazdaság még jó ideig a válság terheit nyögi. Bár a növekedési prognózisok kedvezők, új munkahelyek alig jönnek majd létre, a munkanélküliségi ráta pedig 10 százalék körüli szinten stagnálhat.

A jelenlegi prognózisok szerint jövőre 3 százalékkal növekedhet az amerikai gazdaság, ami egyfelől jó, másfelől rossz hír. Rossz hír azért, mert ez a 3 százalékos érték igen alacsonynak számít ahhoz képest, ami az elmúlt évtizedekben a válságból való kilábalás éveit jellemezte (az 1958-as recessziót követő évben például 10 százalékkal növekedett a gazdaság). Jó hír azért, mert az elmúlt 20 évben ennél alacsonyabb (2.8 százalékos) növekedés jellemezte az amerikai gazdaságot.
Éppen ezért a munkaerőpiaci kilátások nem nevezhetőek derűsnek. A Blue Chip Economics által megkérdezett elemzők szerint a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 1.1 millióval nőhet jövőre, a munkanélküliségi ráta pedig a jelenlegivel közel megegyező szinten (9.9%) maradhat.
Tim Duy, az Oregoni Egyetem professzora szerint a 3 százalékos növekedés mindössze annyira elegendő, hogy gátat szabjon a munkanélküliség növekedésének. Gondoljunk csak bele: az amerikai lakosság 2 millióval fővel gyarapodik évente, ami azt jelenti, hogy minden egyes évben 1.3 millió munkahelynek kell létrejönnie ahhoz, hogy mindenki munkát kapjon, aki szeretne. Ez viszonylag gyors növekedést feltételez, mivel változatlan foglalkoztatottság mellett a termelékenységnövekedés hozzávetőleges 2 százalékos kibocsátás-bővülést eredményez. Évekbe telhet, amíg a munkanélküliségi ráta ismét 5-6 százalékos lesz – írja a Portfolio.hu.
Kapcsolódó cikkeink