Ünnepek idején kiemelten fontos a kártevők elleni védekezés az élelmiszereket forgalmazó üzletekben

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 05. 09:34

Sokan azt gondolják, hogy kizárólag az évszakok váltakozása növelheti meg a kártevők megjelenésének veszélyét, míg valójában – különösen a kiskereskedelmi egységekben – elsősorban az áruforgalom mértékétől függ a kockázat nagysága, hiszen a kártevők az áru között megbújva jutnak be az üzletekbe. Ezért is fektet a vállalat nagy hangsúlyt arra, hogy partnerei olyan kiemelt időszakokban, mint például a karácsonyi bevásárlási láz különösen ügyeljenek a megelőzésre.

„Sok év tapasztalata alapján mondhatom, hogy a kockázatot lehet minimalizálni körültekintő megelőzéssel, de teljes mértékben nem lehet megakadályozni, hogy az áruval, illetve a raklapokkal egyedi esetekben megjelenjenek kártevők az üzletekben” – mondja Hekeli Valéria egészségügyi gázmester, a Roteberg Kft. ügyvezetője. „Ha mégis megjelennek a hívatlan vendégek, nagyon fontos, hogy az adott üzlet azonnal reagáljon,jelezze a problémát felénk, hogy minél hamarabb tudjunk intézkedni és ezáltal elkerülhető legyen a kártevők megtelepedése. Cégünk nagyon rugalmas együttműködést biztosít partnereink számára, hívásra 24 órán belül végzünk extra irtást. Olyan kiemelt partnereinknél, mint például a Tesco, külön képzést, előadást tartottunk az áruházi minőségbiztosítási vezetőinek, továbbá a vállalattal szerződéses kapcsolatban álló takarítócég dolgozóinak, hogy milyen jelekre figyeljenek és hogyan jelezzék haladéktalanul, ha kártevőre utaló jeleket észlelnek. Arra is felhívjuk figyelmüket, hogy a rendszeres takarítás, a higiéniai előírások betartása alapvető fontosságú a megelőzésben.”

A Roteberg Kft. a kiskereskedelmi láncok egyik legnagyobb kihívására, a kártevő-mentesítésre olyan integrált rendszert kínál, amely minőség- és környezetirányítási rendszer is egyben, és egyaránt hangsúlyt helyez a rendszeres felülvizsgálatra és a védekezésre.

„A Tescónál, Magyarországon külön minőségbiztosítási szakember dolgozik minden 3000 négyzetméternél nagyobb áruházban, akik legalább hetente egyszer ellenőrzik a létesítmények kártevőmentességét” – mondja Dr. Bajkai Andrea, a Tesco minőségbiztosítási vezetője. „A Roteberg Kft. munkatársai pedig tervszerűen havonta illetve rágcsáló jelenlétére utaló nyomok esetén 24 órán belül látogatják meg a TESCO áruházait és raktárait hogy biztosítsák a rágcsálómentességet illetve a hatékony rágcsálóirtást. Az ellenőrzések és a rágcsálómentesítés egyéb tevékenységei dokumentáltak. Ünnepi időszakban fokozottan ügyelünk erre, hiszen tudjuk, hogy a megnövekedett áruforgalom kockázati tényezőt jelent. A vállalat élelmiszerbiztonsági kézikönyve egyébként számos ponton szigorúbb előírásokat tartalmaz a magyar rendelkezéseknél.”

A fokozott elővigyázatosság a rágcsálók elleni védekezésre is igaz: a csapdák rendszeres ellenőrzése mellett a rágcsálók bejutását a Tesco számos intézkedéssel igyekszik megakadályozni áruházaiban és logisztikai központjaiban, például az áruátvételi kapuk zárásával, a hulladékok rendszeres elszállításával, a takarítás és a karbantartottság tervszerű végzésével és a beérkező áruk szúrópróbaszerű ellenőrzésével. Saját márkás, illetve veszélyeztetett termékek esetén (pékáru, tejtermék, zöldség-gyümölcs) a szállítók telephelyét is rendszeresen ellenőrzi a vállalat.

Kapcsolódó cikkeink