A gazdaság és a kereskedelem bővülése áll a G20-csúcs középpontjában

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 31. 11:00

A munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés és a nemzetközi beruházások tartoznak majd a hangcsoui G20-csúcs kiemelkedő témái közé – jelentették ki uniós vezetők a tanácskozás részleteit ismertető közös közleményükben.

EU

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a sajtóhoz eljuttatott közleményében úgy vélekedett, noha a gazdaság megerősödött a válságot követően, a globális kilátások továbbra is bizonytalanok, a lakosság nagyobb része nem érzékeli a növekedés jótékony hatásait.
Kijelentették: az összes rendelkezésre álló politikai, monetáris és költségvetési eszközt a növekedés szolgálatába kell állítani és arra szólítják majd fel a jelenlévő politikusokat, gyorsítsák fel a Brisbane-ben rögzített stratégiák végrehajtását, hogy elérhető legyen a 2 százalékos gazdasági növekedés 2018-ig.
A két elnök szerint nagyobb hangsúlyt kell helyezni a nemzetközi adószabályozásra az átláthatóság és az adóelkerülés megelőzése érdekében.
Nemzetközi szabályrendszert kell kialakítani a nem együttműködő országok azonosítására, hogy 2017 végére közös uniós listát lehessen összeállítani az egységes és hatékony fellépés érdekében. Nagyobb összefogásra van szükség a terrorizmus finanszírozási csatornáinak felderítésére és megszüntetésére is. Ehhez nagyobb bizalomra, a pénzintézetek és hírszerző szolgálatok együttműködésére és információcseréjére van szükség – írták az uniós politikusok.
A G20-aknak még hangsúlyosabb szerepet kell vállalniuk a nemzetközi migrációs válság megoldásában – húzták alá. Közösen kell felelőséget vállalniuk és átfogó választ kell adniuk a váratlan méreteket öltött migrációs és menekültválságra, fel kell tárni és kezelni kell az azt kiváltó okokat.
Javasolni fogják a humanitárius és fejlesztési támogatások növelését, az áthelyezések gyorsítását, a menekültek és az őket befogadó közösségek segítését nemzetközi pénzügyi szervezeteken keresztül.
Véleményük szerint arról is megbeszélést kell folytatni, hogyan lehet megfordítani a kereskedelem és a külföldi befektetések lassulását.
Hangsúlyozták, a G20-ak felelőssége a többoldalú kereskedelmi rendszer támogatása, ezért valódi útmutatásról kell gondoskodni a jövőbeli globális kereskedelmi és beruházási terveket illetően.
Mint írták: nem elég megújítani a protekcionizmus elleni elkötelezettség fogadalmát, a gyakorlatban kell megerősíteni és érvényt szerezni annak.
Sürgős és hatékony cselekvésre van szükség az acéliparban és más ágazatokban jelentkező többletkapacitás csökkentése érdekében, beleértve a támogatásokat és más piactorzító intézkedéseket is – tették hozzá.
Kijelentették, rugalmas nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszerre, a pénzügyi szabályozás reformjára van szükség. Alapos elemzést kell végezni a jóváhagyott pénzügyi reformok együttes hatását illetően annak biztosítása érdekében, hogy azok összhangban legyenek a G20-ak általános célkitűzéseivel.
A nemzetközi pénzügyi szerkezet tekintetében különösen fontos, hogy a tanácskozáson részt vevő vezetők megerősítsék elkötelezettségüket egy erős és megfelelő forrásokkal rendelkező, hatékony eszközökkel felruházott Nemzetközi Valutaalap fenntartása mellett – szögezték le.
Az uniós vezetők kiemelték, hogy elkötelezett munkára van szükség a környezetvédelem területén a célok megvalósítása érdekében is.
Támogatni kell a fenntartható energiaforrások felhasználását és vissza kell szorítani a kisebb hatékonyságú, fosszilis tüzelőanyagok használatát. Emellett még az idén megegyezésre kell jutni a nemzetközi légi közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás csökkentéséről – jelentették ki.
Jean-Claude Juncker és Donald Tusk közleményében reményét fejezte ki, hogy a G20-partnerek hangcsoui tanácskozása a globális gazdasági fellendülés fontos mérföldköve lesz. (MTI)


Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink