Uniós védelmet kapott a kamillatea alapanyaga

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 27. 13:24

Felvették a védett eredetű európai uniós termékek listájára az Alföldi kamillavirágzatot – jelentette be az Európai Bizottság hétfőn Brüsszelben. A kamillatea alapanyagaként használt szárított növény a gyógyszerkönyvekben is szerepel.

Czirbus Zoltán, a Herbária vezérigazgatója szerint az, hogy a védett eredetű európai uniós termék lett az Alföldi kamillavirágzat, megkülönbözteti majd a számos teaféle közül, eligazodást nyújtva a fogyasztóknak. Az Alföldi kamillavirágzat egyébként évről-évre változó mennyiségben terem, mert nem biztos, hogy minden évben “feljön” a talajból. A múlt évben, a becslések szerint mintegy 500-600 ezer kilogramm Alföldi kamillavirágzatot gyűjtöttek be – mondta el a vezérigazgató. A begyűjtött virágot szárítják, tisztítják és teaként értékesítik. Nagy mennyiségben szállítanak belőle Olaszországba, Németországba és Ausztriába.

Az “Alföldi kamillavirágzat” az Alföld szikes területeiről kézi erővel begyűjtött, vadon termő kamilla (Matricaria chamomilla L.) szárított, válogatott virága. Ez a szárítmány a Chamomillae anthodium – hétköznapi nevén orvosiszékfű-virágzat vagy kamillavirágzat – a mindenkor hatályos Magyar Gyógyszerkönyvben és az Európai Gyógyszerkönyvben hivatalos drogként szerepel, és értékes alapanyagát adja a kamillavirágzatból készült filteres és tasakolt teának.

Az “Alföldi kamillavirágzat” erős, zamatos, kellemes illatú, kissé kesernyés ízű, feldolgozáskor nem esik szét, kevésbé porlik és az illóolaját is jobban megtartja, mint a termesztett kamillából származó virágdrog. Az “Alföldi kamillavirágzat” illóolajában a gyulladáscsökkentő és fekélyellenes hatást eredményező komponens, az α-bisabolol van jelentősebb mennyiségben, legalább 20 százalékban, azaz többszörösen, mint ami a termesztett kamillában található.

A terület, ahol a vadon termő “Alföldi kamillavirágzat”-ot begyűjtik és feldolgozzák Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Pest megyék egyes településeinek közigazgatási területét foglalja magába.

Az “Alföldi kamillavirágzat” eredetének biztosítása egyrészt érzékszervi és műszeres vizsgálatokkal, másrészt nyomonkövetési rendszer megvalósításával történik. Az “Alföldi kamillavirágzat” előállításának egész folyamatát szigorú gyártási és ellenőrzési rendben, a gyűjtés dokumentált eredetének ellenőrzésére is kiterjedő minőségbiztosítási rendszerben kell végezni, így a termék útja a gyűjtéstől a készáru kiszállításáig azonosítható és visszakereshető.

A földrajzi eredete vagy helyi hagyományai miatt védett termékek szűk uniós listáján a huszonhét EU-tagországból egyébként összesen mintegy ezer termék szerepel, köztük számos magyar, mint a téliszalámi, a csabai és gyulai kolbász, a szürkemarhahús, a hajdúsági torma, a makói vöröshagyma, a gönci kajszibarack és a szegedi paprika – írja a penzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink