Uniós támogatással fejlesztik a temesvári és a szegedi nagybani piacot

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 28. 14:10

Uniós támogatással, több mint egymillió euróból fejlesztik a temesvári és a szegedi nagybani piacot; a beruházásnak köszönhetően a kereskedők és termelők valós időben követhetik majd a másik város kínálatát és árait.

Szeged és Temesvár 1998 óta tart fent testvérvárosi kapcsolatot, és az elmúlt években több közös pályázatot is beadott, ezek közül a legnagyobb értékű beruházása a két nagybani piac 1,092 millió eurós fejlesztése – mondta Solymos László (MSZP) szegedi alpolgármester.

A 2012 végéig tartó projekt során a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek tárolására és feldolgozására szolgáló új csarnok épül a temesvári nagybani piacon, és kialakítják a biztonsági beléptető és piacfelügyeleti rendszert is. Szegeden pedig aszfaltozott parkoló épül a piacon.

A fejlesztés fontos eleme annak az integrált informatikai rendszernek a létrehozása, amely lehetővé teszi, hogy a kereskedők és a termelők valós időben nyomon kövessék a másik piac kínálatát és árait. Temesváron és Szegeden is digitális kijelzőket helyeznek el, ahol a zöldségek és a gyümölcsök árai román lejben és magyar forintban szerepelnek majd.

Pap Róbert, a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, a szegedi piac vásárlóinak mintegy 40 százaléka érkezik Romániából, megtartásuk rendkívül fontos a cég és a termelők szempontjából. A legtöbben a szomszédos megyékből Arad és Temesvár környékéről jönnek Szegedre, de sok kereskedő érkezik távolabbról, akár 100 kilométernél messzebbről is.

A román kereskedők által megvásárolt termékek köre rendkívül széles, a legnagyobb a kereslet részükről a vöröshagyma és a zöldpaprika iránt – közölte a szakember. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink