Uniós megállapodás született az élelmiszer- és textilhulladék csökkentése érdekében
Az uniós tagállamok képviselői és az Európai Parlament átmeneti megállapodást kötött az élelmiszer- és textilhulladék csökkentését szolgáló új szabályokról.
Ezekkel 2030-ig az élelmiszer-feldolgozás és -gyártás során keletkező hulladék mennyiségét 10 százalékkal, míg az élelmiszer-kiskereskedelemben, éttermekben, vendéglátóiparban és háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékot 30 százalékkal mérsékelnék. A megállapodás nemcsak a pazarlás visszaszorítására törekszik, hanem ösztönzi a biztonságos, de el nem adott élelmiszerek adományozását is.
A textilhulladék csökkentésére a gyártók kötelesek lesznek fedezni a textíliák gyűjtésének, válogatásának és újrahasznosításának költségeit. Az új szabályok által érintett textíliák közé tartoznak a ruházati cikkek, kiegészítők, lábbelik, takarók, ágyneműk, konyhai textíliák, függönyök, kalapok és matracok.
A statisztikák szerint az EU-ban évente több mint 59 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, az ebből eredő gazdasági vesztesége 132 milliárd euróra tehető. Emellett évente 12,6 millió tonna a textilhulladék, amelyből a ruházat és lábbelik 5,2 millió tonnát, fejenként 12 kilogrammot tesznek ki.
A megállapodást még az uniós tagállamok szakminisztereinek és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagyni. Ezután az új szabály az EU hivatalos közlönyében történő közzétételt követő huszadik napon lép hatályba, azt a tagállamoknak 20 hónapon belül kell átültetniük saját nemzeti jogrendjükbe.
Az Európai Bizottság üdvözölte az átmeneti megállapodást. Sajtóközleményük szerint az új szabályok elősegítik a körforgásos gazdaság megvalósítását, különös az innováció ösztönzését és a fenntarthatóbb ipari és fogyasztói gyakorlatok elterjesztését. Ez jelentős előrelépés a textilhulladék és az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben, miközben erősíti az EU versenyképességét.
Kapcsolódó cikkeink
Uniós adó jöhet az ultrafeldolgozott élelmiszerekre és az alkoholos üdítőkre – készül az EU első kardiovaszkuláris akcióterve
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Így készülhetnek fel a magyar cégek az új kereskedelmi világrendre
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Szigorodnak az uniós előírások az élelmiszer-adalékanyagokra – új szabályok a tartósítószerek és édesítőszerek használatában
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Prémium ital, prémium irodalom
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Kovász- és kombuchamegosztó kampányt indít a Felelős Gasztrohős Alapítvány
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Stílus, nyelv, eszköz
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
