Uniós megállapodás született az élelmiszer- és textilhulladék csökkentése érdekében

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 02. 24. 10:33

Az uniós tagállamok képviselői és az Európai Parlament átmeneti megállapodást kötött az élelmiszer- és textilhulladék csökkentését szolgáló új szabályokról.

Ezekkel 2030-ig az élelmiszer-feldolgozás és -gyártás során keletkező hulladék mennyiségét 10 százalékkal, míg az élelmiszer-kiskereskedelemben, éttermekben, vendéglátóiparban és háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékot 30 százalékkal mérsékelnék. A megállapodás nemcsak a pazarlás visszaszorítására törekszik, hanem ösztönzi a biztonságos, de el nem adott élelmiszerek adományozását is.

A textilhulladék csökkentésére a gyártók kötelesek lesznek fedezni a textíliák gyűjtésének, válogatásának és újrahasznosításának költségeit. Az új szabályok által érintett textíliák közé tartoznak a ruházati cikkek, kiegészítők, lábbelik, takarók, ágyneműk, konyhai textíliák, függönyök, kalapok és matracok.

A statisztikák szerint az EU-ban évente több mint 59 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, az ebből eredő gazdasági vesztesége 132 milliárd euróra tehető. Emellett évente 12,6 millió tonna a textilhulladék, amelyből a ruházat és lábbelik 5,2 millió tonnát, fejenként 12 kilogrammot tesznek ki.

A megállapodást még az uniós tagállamok szakminisztereinek és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagyni. Ezután az új szabály az EU hivatalos közlönyében történő közzétételt követő huszadik napon lép hatályba, azt a tagállamoknak 20 hónapon belül kell átültetniük saját nemzeti jogrendjükbe.

Az Európai Bizottság üdvözölte az átmeneti megállapodást. Sajtóközleményük szerint az új szabályok elősegítik a körforgásos gazdaság megvalósítását, különös az innováció ösztönzését és a fenntarthatóbb ipari és fogyasztói gyakorlatok elterjesztését. Ez jelentős előrelépés a textilhulladék és az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben, miközben erősíti az EU versenyképességét.

Kapcsolódó cikkeink