Uniós megállapodás született az élelmiszer- és textilhulladék csökkentése érdekében
Az uniós tagállamok képviselői és az Európai Parlament átmeneti megállapodást kötött az élelmiszer- és textilhulladék csökkentését szolgáló új szabályokról.
Ezekkel 2030-ig az élelmiszer-feldolgozás és -gyártás során keletkező hulladék mennyiségét 10 százalékkal, míg az élelmiszer-kiskereskedelemben, éttermekben, vendéglátóiparban és háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékot 30 százalékkal mérsékelnék. A megállapodás nemcsak a pazarlás visszaszorítására törekszik, hanem ösztönzi a biztonságos, de el nem adott élelmiszerek adományozását is.
A textilhulladék csökkentésére a gyártók kötelesek lesznek fedezni a textíliák gyűjtésének, válogatásának és újrahasznosításának költségeit. Az új szabályok által érintett textíliák közé tartoznak a ruházati cikkek, kiegészítők, lábbelik, takarók, ágyneműk, konyhai textíliák, függönyök, kalapok és matracok.
A statisztikák szerint az EU-ban évente több mint 59 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, az ebből eredő gazdasági vesztesége 132 milliárd euróra tehető. Emellett évente 12,6 millió tonna a textilhulladék, amelyből a ruházat és lábbelik 5,2 millió tonnát, fejenként 12 kilogrammot tesznek ki.
A megállapodást még az uniós tagállamok szakminisztereinek és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagyni. Ezután az új szabály az EU hivatalos közlönyében történő közzétételt követő huszadik napon lép hatályba, azt a tagállamoknak 20 hónapon belül kell átültetniük saját nemzeti jogrendjükbe.
Az Európai Bizottság üdvözölte az átmeneti megállapodást. Sajtóközleményük szerint az új szabályok elősegítik a körforgásos gazdaság megvalósítását, különös az innováció ösztönzését és a fenntarthatóbb ipari és fogyasztói gyakorlatok elterjesztését. Ez jelentős előrelépés a textilhulladék és az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben, miközben erősíti az EU versenyképességét.
Kapcsolódó cikkeink
Uniós biztos: az Európai Bizottság mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterve garantálja az EU élelmiszerbiztonságát
Az Európai Bizottság által februárban elfogadott mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterv…
Tovább olvasom >Farkas Sándor: meg kell maradnia a területalapú támogatásnak a 2028 utáni, hétéves uniós költségvetésben is
Magyarország azt szeretné, hogy a 2028 utáni uniós költségvetési időszakban…
Tovább olvasom >Zöld utat adott az EU az alkoholmentes bio bor készítésnek
Az Európai Unió Bizottsága az ökorendelet megfelelő módosításával lehetővé tette,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >Árrésstop kontra áfacsökkentés: megoldás az inflációra vagy politikai viták terepe?
A kormány március közepétől életbe léptette az árrésstopot, amely szerint…
Tovább olvasom >