Uniós eredetvédelmet kaphat a nagykunsági szilva- és a birspálinka
Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár szerint Magyarországon egyes földrajzi területek kiemelkedően alkalmasak bizonyos gyümölcsfajták termesztésére, és ezeken a tájakon évszázadok óta kiváló minőségű pálinkát is főznek – olvasható a privatbankar.hu-n. A minisztérium arra törekszik, hogy minél teljesebbé tegye Magyarország pálinkatérképét, felkarolja az adott régióra jellemző pálinkákat.
A szeptember végén hazai oltalomban részesült nagykunsági szilva-illetve birspálinka – amelyek európai uniós eredetvédelme megindult – után a vasi vadkörtepálinkát tervezik hazai oltalom alá vonni.
Idén az első fél évben 1,8 millió liter 50 fokos pálinkának megfelelő párlat készült Magyarországon. (privatbankar.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Visszajönnek a klasszikus pálinkaízek
2024 igazán jó évnek számított a gyümölcsök tekintetében az Alföldön,…
Tovább olvasom >Szűkülő piacon kell boldogulniuk a pálinkafőzdéknek
A magyar pálinkafőzdék egyre nehezebb helyzetben találják magukat, ahogy a…
Tovább olvasom >Zsugorodó polcokon
Piac, természet, jogszabályok – egyik sem kímélte túlságosan a minőségi…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >A vártnál magasabb lett az április infláció
Áprilisban 4,2 százalékos volt az éves infláció, havi szinten pedig…
Tovább olvasom >