Uniós eredetvédelmet kaphat a nagykunsági szilva- és a birspálinka
Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár szerint Magyarországon egyes földrajzi területek kiemelkedően alkalmasak bizonyos gyümölcsfajták termesztésére, és ezeken a tájakon évszázadok óta kiváló minőségű pálinkát is főznek – olvasható a privatbankar.hu-n. A minisztérium arra törekszik, hogy minél teljesebbé tegye Magyarország pálinkatérképét, felkarolja az adott régióra jellemző pálinkákat.
A szeptember végén hazai oltalomban részesült nagykunsági szilva-illetve birspálinka – amelyek európai uniós eredetvédelme megindult – után a vasi vadkörtepálinkát tervezik hazai oltalom alá vonni.
Idén az első fél évben 1,8 millió liter 50 fokos pálinkának megfelelő párlat készült Magyarországon. (privatbankar.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Latorcai Csaba: a pálinkafőzés a nemzeti kultúra szerves része
A magyar emberek számára a pálinkafőzés szinte szabadságjog, a nemzeti…
Tovább olvasom >Veszélyben a pálinka: a klímaváltozás új gyümölcsöket kényszerít a főzdékbe
A klímaváltozás komoly hatással van a hagyományos pálinka alapanyagokra, ami…
Tovább olvasom >Óriási magyar siker Amerikában: magyar pálinkafőzde nyerte el az “Év Lepárlója” díjat
Kiemelkedő minőség, kiváló ár-érték arány és szemet gyönyörködtető csomagolás –…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hogyan fognak az európaiak vásárolni az idei ünnepi szezonban?
A ShopFully és az Offerista Group az „Holiday Shopping Study…
Tovább olvasom >Az irodapiacon túlkínálat, a kiskereskedelmi ingatlanok és szállodák terén visszatérő kereslet várható 2025-ben
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacot jelenleg a tranzakciószámok csökkenése és a…
Tovább olvasom >Black Friday: Az egynapos akciótól az egész hónapos vásárlási lázig
A Black Friday, az Egyesült Államokból indult hatalmas leárazási hullám,…
Tovább olvasom >