Uniós eljárás indult a “színlelt” földszerződések ügyében

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 17. 11:55

Kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön az Európai Bizottság a külföldi befektetőknek a magyar termőföldre haszonélvezeti jogot biztosító szerződéseket 2014. május 1-től megszüntető magyar törvény miatt. Brüsszel fő kifogása, hogy a vonatkozó jogszabály a korábbi 20 évről mindössze 4 és fél hónapra csökkentette az ilyen “színlelt” szerződéseket aláíró külföldiek rendelkezésére álló átmeneti időszakot.

buza

Hivatalos felszólító levelet küldött csütörtökön a magyar kormánynak az Európai Bizottság, elindítva a kötelezettségszegési eljárást a külföldiek által a földtulajdonszerzést korlátozó magyar jogszabályok kijátszása céljából jellemzően 2002 előtt megkötött haszonélvezeti (és zseb-) szerződések megszüntetését elrendelő magyar törvény ügyében.

A Bruxinfo forrásai szerint a Bizottság ugyanennek a törvénynek egy másik rendelkezését is vitatja, amely bizonyos több mint 20 évvel ezelőtt kötött bérleti szerződések nagyon rövid határidejű felmondására ad lehetőséget.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki szeptember elején Brüsszelben négyszemközt is tárgyalt az ügyben osztrák kollégájával, André Rupprechterrel, újságírók előtt megismételte, hogy a kormány nem enged, legfeljebb a szabályok további szigorítása jöhet szóba. „A magyar föld nem eladó” – közölte, hozzátéve egyúttal, hogy az Európai Bizottságra bízzák a döntést a magyar-osztrák vitában.

Az Európai Bizottság párhuzamosan a földtörvényt is vizsgálja, mert a Bruxinfo szerint él a gyanúperrel, hogy a földtulajdonszerzést korlátozó törvényi rendelkezések közül több sincs arányban az elérendő célokkal, és indokolatlan akadályokat hoz létre a földvásárlás tekintetében. Magyar részről azzal érvelnek, hogy a magyar szabályozás meglévő dán, francia és dél-tiroli példákat vett át, ám Brüsszelben hajlanak arra, hogy a magyar törvény ezeknek a példáknak a legkorlátozóbb sűrítménye. Azt ugyanakkor bizottsági források is elismerik, hogy a kérdésben korántsem egyértelmű a helyzet. A Bizottság egyelőre nem döntötte el, hogy ezen a területen is indítson-e kötelezettségszegési eljárást. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink