Unilever kivonja a petrolkémiai hatóanyagokat a tisztító- és mosószereiből

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 09. 09. 10:20

Talán nem közismert, de a legtöbb ma kapható tisztító- és mosószer fosszilis alapanyagokból, nem megújuló szénforrásból készült vegyi anyagokat tartalmaz.

Az Unilever ezért úgy döntött, hogy – tudatosan távolodva a fosszilis anyagokra alapozott gazdaságtól – a tisztító- és mosószereiben a fosszilis anyagokból származó szén 100%-át megújuló vagy újrahasznosított szénnel fogja helyettesíteni. Az Unilever Tiszta Jövő programjának egymilliárd eurós befektetése így új lehetőségeket teremt a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére: ez a befektetés finanszírozza a tisztítószerek körforgásos előállítását szolgáló vegyészeti eljárások kutatását, fejlesztését és innovációját.

Az Unilever tisztító- és mosószereiben használt vegyi anyagok életciklusuk során a termékek szénlábnyomának a legnagyobb részét (46%) adják. Ez azt jelenti, hogy a termékösszetevőkben található, fosszilis anyagokból származó vegyi anyagok lecserélése új lehetőségeket nyit meg a tisztító- és mosószerek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez. Az Unilever arra számít, hogy ez a kezdeményezés önmagában akár 20%-kal csökkentheti a termékek szén-dioxid-lábnyomát.

A Tiszta Jövő kezdeményezés az egyik első kritikus lépés az Unilever azon vállalása felé, amely szerint termékeik esetében 2039-re elérik a nettó nulla kibocsátást.

Az Unilever mindemellett felhívja a többi vállalatot arra, hogy alkalmazzák az új, a szénforrások sokszínűségét feltáró ún. Carbon Rainbow megközelítést, amely támogatja a növényi, légköri és tengeri forrásokból, valamint a hulladékból nyert megújuló, illetve újrahasznosított szénforrásokra történő átállást.

 

 

Kapcsolódó cikkeink