Egységesebb Európa minden szinten

Szerző: jungandrea Dátum: 2017. 09. 23. 20:30

Az Európai Parlament 2017 második félévének fő témái között szerepel az EU jövője, a klímaváltozással és környezetvédelemmel, munkajoggal és adóelkerüléssel kapcsolatos kérdések.

A Parlament több javaslatával is hozzájárul, hogy az EU tartani tudja a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalásait. A környezetvédelmi témához kapcsolódva a Parlament szavaz arról a Tanáccsal kötött előzetes megállapodásról is, amely a bioélelmiszerek címkézésén változtatna.

Ősszel szavaznak az európai beruházási terv hajtómotorja, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) bővítéséről is. Az EP számos bizottsági javaslatot véleményez idén, köztük a munka és a magánélet közötti egyensúlyt segítő szabályokat, valamint igyekszik megállapodásra jutni a tagállamokkal a kiküldetésben dolgozókra vonatkozó szabályok felülvizsgálata kapcsán.


Az e-kereskedelem és a határokon átnyúló online szolgáltatások népszerűsítése is prioritás a következő hónapokban. Ez magában foglalja a szerzői jogi szabályok reformját is. A képviselők előre láthatólag az októberi plenáris ülésen szavaznak az online elérhető adatok kezeléséről szóló új jogszabályról, amely teljes körű védelmet biztosítana a magánadatainknak.

A Panama-iratok botrányát vizsgáló szakbizottság várhatóan az év végén ismerteti kutatásainak eredményét. Az EP-képviselők azt vizsgálják, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok milyen mértékben küzdenek a probléma ellen. Emellett a pénzmosás elleni szabályok reformját is vizsgálják a következő időszakban. //

Kapcsolódó cikkeink