UNESCO: világörökség lehet a nápolyi pizza

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 03. 17. 11:01

Az UNESCO olasz szárnya múlt héten úgy határozott, támogatja a klasszikus nápolyi pizza jelölését a világörökségi listára. A listára nem csak szép helyek, épületek, városrészek férnek fel, van kulturális része is, oda fog bekerülni a dél-olasz nemzeti eledel, ha a javaslat átmegy a fő döntőbizottságon.

pizza napoli

A jelölést azzal indokolta az olasz UNESCO-bizottság és az agrárminiszter, hogy a tradicionális nápolyi pizzakészítési módszer Olaszországot jelképezi a világ számára. A nápolyi pizzások tényleg nagyon komolyan veszik magukat, van nekik saját szervezetük is, az Igazi Nápolyi Pizza Szövetség, ami Igazi Pizza-minősítést is ad az arra érdemes pizzázóknak, amelyek megfelelnek a szigorú feltételeiknek – szabályozva van többek között a tésztavastagság a pizza különböző részein. Magyarországon jelen pillanatban egy Vera Pizza minősítésű hely van, az Igen, amit mi is kipróbáltunk a nyitásakor.

Nem a nápolyi pizza lenne az első étel, ami felkerül az UNESCO-listára, már rajta van többek között a hagyományos mexikói konyha, a franciák ünnepi étkezési szokásai, és a mediterrán diéta is. (CityLab, Index)

Kapcsolódó cikkeink