UNESCO: világörökség lehet a nápolyi pizza
Az UNESCO olasz szárnya múlt héten úgy határozott, támogatja a klasszikus nápolyi pizza jelölését a világörökségi listára. A listára nem csak szép helyek, épületek, városrészek férnek fel, van kulturális része is, oda fog bekerülni a dél-olasz nemzeti eledel, ha a javaslat átmegy a fő döntőbizottságon.
A jelölést azzal indokolta az olasz UNESCO-bizottság és az agrárminiszter, hogy a tradicionális nápolyi pizzakészítési módszer Olaszországot jelképezi a világ számára. A nápolyi pizzások tényleg nagyon komolyan veszik magukat, van nekik saját szervezetük is, az Igazi Nápolyi Pizza Szövetség, ami Igazi Pizza-minősítést is ad az arra érdemes pizzázóknak, amelyek megfelelnek a szigorú feltételeiknek – szabályozva van többek között a tésztavastagság a pizza különböző részein. Magyarországon jelen pillanatban egy Vera Pizza minősítésű hely van, az Igen, amit mi is kipróbáltunk a nyitásakor.
Nem a nápolyi pizza lenne az első étel, ami felkerül az UNESCO-listára, már rajta van többek között a hagyományos mexikói konyha, a franciák ünnepi étkezési szokásai, és a mediterrán diéta is. (CityLab, Index)
Kapcsolódó cikkeink
Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >A japán pizzaművész – A nap videója
A gasztronómiában jártas olvasó bizonyára nem csodálkozik el a tényen:…
Tovább olvasom >További cikkeink
A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >K&H: ajándékot, de mit és melyik boltból?
A karácsonyi ajándékozás során a fiatalok körében a ruhák vannak…
Tovább olvasom >Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >