UNEP: A hús- és tejalternatívák „jelentősen csökkenthetik” a globális élelmiszerrendszer környezeti hatásait
Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) a legújabb jelentése szerint a hús- és tejalternatívák térnyerése „jelentősen csökkentheti” a globális élelmiszerrendszer környezeti hatásait.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/11/meat_mary-winchester-ax9t3CsGwqc-unsplash.jpg)
Az állattenyésztés komoly teher a környezetnek
Az UNEP jelentése, melynek címe „Mi fő? Elemzés a konvencionális állati termékekkel szembeni új alternatívák potenciális hatásáról”, szerint ez a pozitív hatás leginkább a magas- és közép-jövedelmű országokban érezhető, feltéve, hogy alacsony szén-dioxid kibocsátású energiát használnak a termelés során.
A jelentés azt állapítja meg, hogy a hús- és tejalternatívák – ideértve az újszerű növényi húsféléket, az állati sejtekből tenyésztett húst és a mikroorganizmusok által fermentációval előállított fehérjetermékeket – „jelentős potenciállal” bírnak a üvegházhatású gázok (GHG) kibocsátásának csökkentésére, valamint hozzájárulhatnak az erdőirtás, víz- és talajszennyezés, valamint a biodiverzitás csökkenésének csökkentéséhez, és emellett pozitívan hathatnak az állatjóléti szempontból is – írja az ESM.
Az UNEP vezérigazgatója, Inger Andersen szerint „az új élelmiszer-alternatívák szélesebb választékot kínálnak a fogyasztóknak”.
„Ezenkívül az ilyen alternatívák csökkenthetik a mezőgazdasági területekre nehezedő nyomást, csökkenthetik a kibocsátásokat, ezzel segítve megoldani a háromszoros bolygói válságot – a klímaváltozás, a biodiverzitás és a természetvesztés válságát, a szennyezés és a hulladék válságát – valamint kezelni az állattenyésztés iparága által okozott egészségügyi és környezeti következményeket. Több kormányzati támogatás és nyílt, átlátható kutatás szükséges annak érdekében, hogy ezeknek az új technológiáknak a potenciálját néhány ország számára ki lehessen aknázni.”
Az állattenyésztés ipara jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz, a jelentés szerint, majdnem 60%-ban felelős a táplálkozással kapcsolatos üvegházhatású gázok kibocsátásáért, és 14% -20% -ban a globális üvegházhatású gázok kibocsátásáért, olyan tényezőkön keresztül, mint az állati kibocsátások, takarmánytermelés, a földhasználat változásai és az energiaigényes globális ellátási láncok.
A kutatók kiemelték annak fontosságát, hogy „igazságos átmenetet” biztosítsanak az igazságos és területileg megfelelő megközelítésekkel az élelmiszerrendszer-változásokhoz, valamint áttekintik a politikai lehetőségeket az élelmiszeripar egy egészségesebb és fenntarthatóbb jövő irányába való elmozdulás érdekében.
Ebbe beletartozik az olyan támogatások, mint az open-access kutatások és kereskedelmi szervezetek támogatása, az állattenyésztésre vonatkozó támogatások, adókedvezmények, közvetlen pénzügyi befektetések és kölcsöngaranciák átterelése az újszerű alternatívák javára.
Kapcsolódó cikkeink
Fenntarthatóság a polcon – Mit gondolnak a vásárlók a csomagolásról és a környezetvédelemről?
A környezettudatosság egyre fontosabbá válik a mai világban, és a…
Tovább olvasom >Puha papír, kemény piac
A papír zsebkendők és szalvéták piaca az utóbbi években jelentős…
Tovább olvasom >A környezetet védi a Hy-Vee új projektjeivel
Lezárult a Hy-Vee napenergia-projektjének első szakasza az iowai Charitonban. A…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >