Ukrán szaktárca: Kijev kész korlátozni az EU-ba irányuló ukrán élelmiszerexportot

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 06. 11:46

Ukrajna kész elfogadni a kereskedelmi korlátozásokat az Európai Unióval, hogy eloszlassa a közte és Lengyelország között kialakult politikai vitát, de egyúttal arra sürgeti az uniót, hogy tiltsa be az orosz gabona behozatalát – jelentette ki Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszterhelyettes, Ukrajna kereskedelmi képviselője a Financial Times című brit lapnak adott, szerdán megjelent nyilatkozatában.

Kacska szavai szerint Kijev az ukrán mezőgazdasági importra vonatkozó új korlátozásokat elfogadja, de az EU-nak meg kellene tiltania azon orosz mezőgazdasági termékek behozatalát is, amelyek Fehéroroszországon és a balti államokon keresztül még mindig bejutnak az unióba.

„Az átmeneti időszakban az Ukrajna és az EU közötti kereskedelmi forgalom ilyen fajta irányított megközelítése az, amire mindannyiunknak szüksége van”

– fogalmazott.

„Ami viszont a búzát illeti, nem Ukrajna okoz gondokat a lengyel gazdáknak, hanem Oroszország”

– hívta fel a figyelmet a miniszterhelyettes. Az EU-ba irányuló orosz gabonaexport több mint 50 százalékkal, 1,5 millió tonnára nőtt 2022 és 2023 között.

Kacska azzal vádolta meg Moszkvát, hogy gerjeszti a lengyelországi tiltakozásokat is, amelyet Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos is már felvetett.

Az ukrán politikus kijelentette, hogy Kijev támogatja a Brüsszel által javasolt új intézkedéseket, amelyekkel júniustól korlátoznák a tojás, a baromfi és a cukor behozatalát, valamint lehetővé teszik az egyes országok számára, hogy elzárják piacaikat az ukrán gabona előtt, kivéve ha azt pusztán keresztülszállítják rajta más országokba. Kijev a közelmúltban a feszültség csökkentése érdekében abba is beleegyezett, hogy megváltoztassa kukoricaexportjának útvonalát, és a Fekete-tengeren Olaszországba és Spanyolországba szállítsa, nem pedig közúton a szomszédos országokon keresztül.

„Önként leállítottuk a kukoricaexportot az összes szomszédos EU-tagállamba. Ennek ellenére újabb rekordmennyiséget exportáltunk 2023-ban, 15 millió tonna kukoricát. Tehát nagy a kereslet az ukrán kukoricára más országokban”

– jegyezte meg Kacska.

Kapcsolódó cikkeink