Újra visszautasította a Bayer felvásárlási ajánlatát a Monsanto

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 20. 11:04

A Monsanto hivatalosan is visszautasította a Bayer legutóbbi, mintegy 65 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát, mondván az új ár is alulértékeli a vállalatot – írja a Marketwatch nyomán a portfolio.hu.

vetomag

Ismét kikosarazta a Monsanto a Bayert, a növényvédő szereket és vetőmagokat gyártó cég jelezte, a megemelt, mintegy 65 milliárd dolláros felvásárlási ajánlat is alulértékeli a céget. A Monsanto nem zárkózott el a tárgyalások folytatásától, és a Bayer is jelezte, folytatni kívánja a felvásárlási küzdelmet, annak ellenére, hogy egyik nagyrészvényese határozottan ellenzi ezt.

A Bayer a Monsanto reagálása után közölte, hogy csalódottak, és bizonygatni kezdték az ajánlati ár létjogosultságát a Monsanto legutóbbi gyenge pénzügyi teljesítménye tükrében. A Bayer múlt héten emelte meg vételi ajánlatát, így 125 dollárt ajánlott már a Monsanto papírjaiért. Az új ajánlathoz ráadásul a Bayer most egy 1,5 milliárd dolláros összeget is hozzácsapott arra az esetre, ha a Monsanto a szabályozás megsértésétől való félelem miatt utasítaná vissza az ajánlatot.

A felvásárlásnak messzeható gazdasági és környezetvédelmi következményei lehetnek, sokan a farmerek gazdálkodási szabadságát és a biodiverzitást is féltik egy ilyen, az agráriumot fenekestül felforgató gigafelvásárlásától. Már az EU is jelezte, hogy sikeres ajánlat esetén megvizsgálja a tranzakció hatásait.

Monsanto azért lehetett felvásárlási célpont, mert a nyersanyagárak esését megszenvedik a vásárlóik, így a vetőmagok és növényvédő szereket forgalmazó cég is értékesítési kihívásokkal néz szembe. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink