Újra útra kel a magyar

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 05. 10:25

A hazai lakosság utazási kedvére is pozitív hatással van, hogy a gazdasági válság kitörése óta először javult a magyarok hangulata. A megkérdezettek 45 százaléka tervezi, hogy idén nyaralni megy.

Balaton-

Maguk mögött tudva a válság nadrágszíj-meghúzós éveit, a magyarok 40 százaléka úgy tervezi, hogy idén többet fogyaszt majd, mint tavaly. 2013-ban még csak a megkérdezettek egyharmada számított arra, hogy lehetőségei növekedni fognak az elkövetkezendő időszakban, ehhez képest a növekedés szemmel látható. Arra a kérdésre, hogy mire fog leginkább költeni a napi kiadásokon túl, a megkérdezettek többsége az „utazás, szabadidő” választ jelölte meg – derült ki a Cetelem Körkép 2014 felméréséből.

Míg a Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint a lakosság csaknem 40 százaléka utazna el a főszezonban (ez valamivel meghaladja a tavalyi eredményt), addig a Cetelem Körkép 2014 adatai ennél is kedvezőbbek. 2013-ban még a lakosság 40 százaléka tervezte, hogy nyári pihenését lakóhelyétől távol tölti, idén már a megkérdezettek 45 százaléka tervezi, hogy nyaralni megy.

Lukácsi Zoltán, a Magyar Cetelem Bank marketingigazgatója is előremutatónak látja, hogy a válság nehéz éveit talán végre magunk mögött hagyva egyre többek számára nyílik lehetőség arra, hogy a hétköznapok költségeinek fedezésén felül életminőségük javítására is fordítsanak pénzükből. „Pozitív jelenség, hogy egyre többen engedhetik meg maguknak a nyári pihenést. Az utazóknak javasoljuk, hogy pénzügyi szempontból is alaposan tervezzék meg a nyaralást, hogy a pihenés nyugalma biztosítva legyen” – mondta Lukács Zoltán.

A nyaralás a többség számára belföldi üdülést jelent: a válaszadók mintegy 70 százaléka a határokon innen tervezi a feltöltődést, közülük minden harmadik a Balatont választja.
Akik viszont külföldi utazásra készülnek, elsősorban Horvátországot választják, amit Görögország, Olaszország, Románia (Erdély) és Bulgária követ. A Magyar Cetelem Bank ügyfeleiről szóló saját felmérésében is Horvátország a kedvenc úti cél, mögötte Olaszország a második, és Spanyolország a harmadik. A magyar turista átlagosan – egy hosszú hétvégénél többet, egy egyhetes nyaralásnál kevesebbet – 5 napot szán szabadságából nyaralásra, amelyre belföldön 90, külföldön pedig 150 ezer forintot tervez elkölteni.

„Nyaraláskor ügyfeleinknek érdemes magukkal vinniük Cetelem hitelkártyájukat, hiszen ma már szállodákban, hostelekben, éttermekben is fizethetnek vele, és a hitelkártyával történő külföldi költéseket ráérnek utólag itthon forintban kifizetni” – tette hozzá Lukácsi Zoltán. A hitelkártya további előnye, hogy míg a készpénz könnyen elvész, vagy ellophatják, addig a hitelkártyával sokkal nehezebb illetéktelen személynek fizetnie PIN kód hiányában, és az elveszett vagy eltulajdonított kártyát azonnal le lehet tiltani.

Kapcsolódó cikkeink