Újra nő a nyerstejár
2017 januárjában a mezőgazdasági termelői árak 2,6%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami a növényi termékek árának 8,9%-os csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 9,6%-os növekedéséből tevődik össze, olvasható a KSH gyorsjelentésében. A tej felvásárlási ára a 2015. januártól 2016. júliusig tartó időszak csökkenése után növekszik, és elérte a 2015. januári szintet: 2017 januárjában 94 forint/liter volt.
2017 januárjában 2016 januárjához képest a gabonafélék ára 13%-kal, a gyümölcsök ára 3,9, a zöldségféléké 3,6, a burgonyáé 8,8%-kal csökkent. Ugyanakkor az élő állatok termelőiár-szintje 8,4, az állati termékeké 12%-kal emelkedett.
Míg a vágóbaromfi ára 2,1%-kal csökkent egy év alatt, addig a vágósertésé 27%-kal nőtt. Utóbbi felvásárlási ára 2016. szeptemberig emelkedett, azóta 377 és 415 forint/kilogramm között ingadozik.
Kapcsolódó cikkeink
A mezőgazdasági beruházások 42 százalékát épületekre és építményekre fordították 2024-ben
A KSH előzetes adatai szerint 669,4 milliárd forint volt a…
Tovább olvasom >Európa-szerte alacsony meggytermés várható idén
Szakértők 2025-re jelentős terméskiesést jeleznek Európa és Ázsia meggytermelő országaiban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >