Újra lehet pályázni tanyafejlesztésre

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 02. 11:05

A programot a tanyai gazdálkodás megújítására, a tanyák sajátos értékeinek megőrzésére és a tanyai életmód hátrányainak csökkentésére hirdetik meg.

tanyaÚjra elindítják a tanyafejlesztési programot, az elektronikus pályázati felület július 15-én nyílik meg a Herman Ottó Intézet honlapján – mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára. A szaktárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az immáron ötödször meghirdetett program idei keretösszege 1,4 milliárd forint. A programra eddig már több mint 6 milliárd forintot fordított a kormány.

A korábbiakhoz hasonlóan, a programot a tanyai gazdálkodás megújítására, a tanyák sajátos értékeinek megőrzésére és a tanyai életmód hátrányainak csökkentésére hirdetik meg. Hat alföldi megyéből, illetve Pest megye déli járásaiból lehet pályázatot benyújtani, a program 724 települést érint.

A programot teljes mértékben hazai forrásból finanszírozzák, így pályázati rendszere egyszerűbb és gyorsabb, mint az uniós pályázatoké – ismertette az államtitkár. Az önkormányzati térségi fejlesztések keretében a villany nélküli tanyák villamosenergia-ellátásához 50 millió forintos támogatásra pályázhatnak az önkormányzatok, 90 százalékos támogatottság mellett.

A települési térségi programokon belül a vízminőségi vizsgálatokra 5 millió forintos támogatást lehet kérni, 100 százalékos támogatottság mellett.

A tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére szolgáló pályázatok keretében kisebb értékű eszközökre – gépkocsira nem -, illetve a szolgálatokkal kapcsolatban lévő civilszervezetek támogatására, esélyegyenlőségi programok indítására, valamint mobil egészségügyi szűrővizsgálatok elvégzésére is lehet pályázni.

A tanyagazdaságok fejlesztésére 400 millió forintot különítettek el. A támogatás segítségével be lehet szerezni a termékek előállításához szükséges eszközöket, gépeket, fel lehet újítani a lakó- és gazdálkodó épületeket, bővíteni lehet az állatállományt, szaporítóanyagokat vagy vagyonbiztonsági eszközöket lehet vásárolni. A támogatás felhasználható az egészséges ivóvíz biztosításához szükséges eszközök beszerzésére, egyedi szennyvízkezelési, energiahatékonysági beruházásokhoz – fejtette ki az államtitkár. Az igényelhető támogatás 3 millió forint, a támogatási intenzitás 75 százalék, a fiatal gazdálkodóknál 90 százalék.

A tanyagazdaságok indításához 3 millió forintos támogatást lehet kérni 75 százalékos, a fiatal gazdálkodóknál 90 százalékos támogatottság mellett, erre 150 millió forintot szánnak.

A villamos energiával nem rendelkező tanyák esetében – ahol a villamosenergia-ellátás közösségi megoldása nem lehetséges – 10 millió forintos egyedi támogatásra lehet pályázni 100 százalékos támogatottság mellett. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink