Újra jönnek a különadók

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 05. 26. 15:35

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter részleteket is mondott azokról a különadókról, amelyeket Orbán Viktor már szerdán beharangozott – írja a telex. A kormány a rezsicsökkentés és a honvédség támogatása érdekében az „extraprofitot” fogja adóztatni. Következetesen ezt a kifejezést használják a kormánytagok, ami politikai értelemben könnyebben eladható intézkedéssé teszi a szektorális különadókat.

 

Nyolc szektornak kell különadót fizetnie

A kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre, a különadókat jelen állás szerint idén és 2023-ban szedik be. Az adók bevezetésének okaként nemcsak a megugrott nyersanyagárakra és az energiaárak elszállására hivatkoznak, hanem „a brüsszeli szankcióspolitikát” is okolják.

A miniszterek szerint válságálló gazdaságra van szükség. Idén 4,9, jövőre 3,5 százalékos költségvetési hiánnyal számolnak, amihez jelentős kiigazítás kell, hiszen 1000-1500 milliárdos lyuk tátong a büdzsében.

A kiadáscsökkentés 60, a különadókból befolyó pénz 40 százalékban járul hozzá ahhoz, hogy megfelelően alakuljon a hiány – mondták a miniszterek. A különadókat tételesen is felsorolta Nagy Márton, és hangsúlyozta, hogy ezeket a bizonyos területeken már jelenleg is érvényben lévő különadókon felül kell érteni.

A bankszektor esetében kibővítik a tranzakciós adót. Ebből eddig mintegy 50 milliárd folyt be évente Nagy szerint, itt most 250 milliárd pluszbevétellel számolnak. Összesen 300 milliárdot várnak innen.

A biztosítóktól összesen 50 milliárd különadóval számolnak.
Az energiaszektorban 300 milliárdot szednek be, amiben legnagyobb szereplőként főleg a Mol érintett.
A kiskereskedelmi szektorban 60 milliárdot,
a telekommunikációs cégektől 40 milliárdot,
a légitársaságoktól 30 milliárdot,
a gyógyszercégektől 20 milliárdot (a gyógyszertárakat nem érinti a különadó) szednek be.

Ismét bevezetik a reklámadót, ami 2023. január 1-től lép életbe. 15 milliárd bevételt remél ettől a kormány. (Itt valójában nem új adóról van szó, mert eddig is létezett ilyen adótípus, de korábban felfüggesztették az alkalmazását.)

A két létrehozott alapba 900 milliárd forintot fizetnek be – mondta Nagy Márton. 700 milliárd megy a rezsivédelmi alapba, 200 milliárd pedig a honvédelmi alapba. Jövőre mindkét alap növekedhet.

A különadókból 800 milliárd megy az alapokba, 100 milliárdot pedig máshonnan szednek be.

Például a csipszadó, vagy teljes nevén népegészségügyi termékadó emeléséből, de emelni fogják a dohánytermékek és az alkohol jövedéki adóját, és változni fog a céges autók adózása is. A gazdaságfejlesztési miniszter azt is elárulta, hogy noha már május vége van, 2022-ben is beszedik a teljes évi extraprofit-különadót. (Bozzay Balázs, telex)

Kapcsolódó cikkeink