Újra jöhet az ukrán méz

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 20. 11:23

Hétfő este megjelent egy új kormányhatározat a Magyar Közlönyben, ami lehetővé teszi, hogy ismét importálják az ukrán mézet Magyarországra. A döntés érdekessége abban rejlik, hogy az ukrán méz európai beáramlása ellen többször kikelt a hazai méhésztársadalom.

A kormányfő által aláírt határozat kimondja, hogy hatályát veszti az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) Korm. rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 8. sora. Ez a rendelet korábban tiltotta be 24 ukrán termék, köztük a természetes méz importját is. A mostani határozat ezen tiltások egyikét, a méz behozatalának tilalmát vonja vissza.

A friss kormányzati döntés váratlanul érte a közvéleményt, figyelembe véve az előző tiltakozásokat és az ukrán méz importjára vonatkozó korábbi korlátozásokat. A változás hátterében valószínűleg különböző agrár- és külpolitikai szempontok állnak, de a részletek egyelőre nem kerültek nyilvánosságra.

A jelenlegi intézkedés lehetőséget nyit az ukrán méz újraimportálására, és a fejleményeket figyelők kíváncsian várják a kormány további magyarázatait és az esetleges további agrárpolitikai változásokat.

Kapcsolódó cikkeink