Újra csökken a sertéshús ára
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ baromfi- és húsipari termékek piacainak tendenciáit. A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) adataiból még a rövid távú kiskereskedelmi üzleti döntések előtt is érdemes pontosan tájékozódni.
A legutóbbi piaci jelentéseikből kiderül, hogy a hazai termelésből származó sertés termelői ára – a csaknem három hónapig tartó stagnálást követően – a 36. héten csökkent. Közben a világ marhahúspiacán az árak egészen 2020-ig emelkedhetnek, mert a globális marhahústermelés csak korlátozottan bővül. Magyarországon az élő marha és marhahús külkereskedelme az első félévben, az egy évvel korábbi adathoz képest, tovább romlott.
A vágócsirke 2010. 1–36. heti felvásárolt mennyisége tizedével nőtt, ugyanakkor az élősúlyos termelői ára 3,5 százalékkal volt alacsonyabb az előző évihez képest. A csirkehúsok belföldi értékesítése 18,5 százalékkal bővült szeptember második hetéig.
Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára hat százalékkal, a csirkecombé és a csirkemellé kilenc százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.
A magyar pulykahústermelők sorra döntik a negatív rekordokat, mert a belföldi értékesítésük az idén közel tíz százalékkal csökkent szeptember második hetéig. A pulykafelsőcomb és a pulykamellfilé feldolgozói értékesítési ára három százalékkal maradt el 2009 azonos időszakától.
A KSH adatai szerint a magyar puly-kahúskivitel kilenc százalékkal csökkent 2010 első félévében, az előző félévhez viszonyítva.
A pulykahúsok importja közel 44 százalékkal esett vissza.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A gazdálkodókban bíznak a legjobban
Az EIT Food Consumer Observatory legfrissebb, 2024-es Food Trust Reportja…
Tovább olvasom >BMI: mérsékelt bővülés februárban
A 2024. évi tavaszi időszak mérsékelt bővülését követően június óta tartós…
Tovább olvasom >Újra növekedési pályán a biopiac
A globális biopiac 2023-ban újra növekedési pályára állt, elérve a…
Tovább olvasom >