Újra csökken a sertéshús ára
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ baromfi- és húsipari termékek piacainak tendenciáit. A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) adataiból még a rövid távú kiskereskedelmi üzleti döntések előtt is érdemes pontosan tájékozódni.
A legutóbbi piaci jelentéseikből kiderül, hogy a hazai termelésből származó sertés termelői ára – a csaknem három hónapig tartó stagnálást követően – a 36. héten csökkent. Közben a világ marhahúspiacán az árak egészen 2020-ig emelkedhetnek, mert a globális marhahústermelés csak korlátozottan bővül. Magyarországon az élő marha és marhahús külkereskedelme az első félévben, az egy évvel korábbi adathoz képest, tovább romlott.
A vágócsirke 2010. 1–36. heti felvásárolt mennyisége tizedével nőtt, ugyanakkor az élősúlyos termelői ára 3,5 százalékkal volt alacsonyabb az előző évihez képest. A csirkehúsok belföldi értékesítése 18,5 százalékkal bővült szeptember második hetéig.
Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára hat százalékkal, a csirkecombé és a csirkemellé kilenc százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.
A magyar pulykahústermelők sorra döntik a negatív rekordokat, mert a belföldi értékesítésük az idén közel tíz százalékkal csökkent szeptember második hetéig. A pulykafelsőcomb és a pulykamellfilé feldolgozói értékesítési ára három százalékkal maradt el 2009 azonos időszakától.
A KSH adatai szerint a magyar puly-kahúskivitel kilenc százalékkal csökkent 2010 első félévében, az előző félévhez viszonyítva.
A pulykahúsok importja közel 44 százalékkal esett vissza.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >