Újjászületett borvidékek

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 08. 29. 08:00

Néhány borvidékünk újjászületett, vagy legalábbis jó úton halad az újjászületés felé. Már nem egy-egy borászat egy-egy termékével igyekszik piacot hódítani, hanem egy termelői közösség jeleníti meg termőhelyi sajátosságait, borainak egyediségét. A cél természetesen az, hogy ezek a borvidékek minél jobban megkülönböztessék magukat másoktól, ugyanakkor pedig saját kínálatukat egységesebbé tegyék.Tudvalevő, hogy Tokaj az elsők között volt a 90-es években, ahol új technológiákat, új borászatokat vezettek be. A sok beruházó, a külföldi tőke jótékony hatása látványos, szemmel is könnyen észrevehető fejlődést eredményezett.
Eger esetében az egyik leghíresebb magyar bort, az Egri bikavért kívánják megújítani, piacképessé, versenyképessé tenni. E mellett az Egri leányka is a fejlesztések listáján szerepel. A befektetett munka jelentős, a feladat meglehetősen összetett.
Új jelenségnek könyvelhetjük el három borvidék fejlesztési munkáját, ami a mai nappal már inkább a mindennapok gyakorlatának, mint elméleti elképzelésnek számít. Az erre vonatkozó jogi háttér, a miniszteri rendeletek már tavaly óta lehetővé teszik, hogy Villány, Somló és az izsáki körzet önmagát szabályozva, magasabb értéket, a fogyasztók számára érthetőbb, de izgalmasabb borokat kínáljon. A kezdeményesekben az az új, hogy egy egész borvidéket vagy annak egy teljes körzetét felöleli a program. A Villányi borvidék egyetlen hektárja nem marad ki a szabályozásból. Somló esetében a történelmi mag, Somló hegye adja a fejlesztések földrajzi egységét, míg Izsák esetében a Kunsági borvidék Izsáki körzete, az Arany sárfehér őshazája, az ebből készült fehérbor és a pezsgő. A Villányi borvidéken és a Somló hegyen minden dűlőt és annak határait számba vették, ezek után feltételezhető, hogy a dűlőmegnevezésű borokkal gyakrabban találkozhatunk a jövőben.

Villány borai
Villányt mindenki vörösborvidéknek ismeri. Ez rendjén is való, hiszen valóban a legmelegebb borvidéke Magyarországnak, és tudjuk, hogy több hő kell a vörösborokhoz. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy nemcsak vörösborok teremnek errefelé, hanem különleges fehérborok, valamint rozé-, sőt sillerborok is készülnek szép számmal. A borvidéken a teljes borsort előállítják, aperitifnek való, könnyű fehérbor, testes érett fehérborok, kései szüretelésű édes borok, valamint könnyű és komoly, mediterrán jellegű vörösbor is készül, de a friss és üde rozé- és sillerborokról se feledkezzünk meg. Azokból a pincékből több is található, akik a borvidék teljes termékskáláját kínálják a piacnak. A Vylyan, a Csányi, a Gere Attila, a Tiffán, a Polgár pincészetek mind ilyenek, hogy csak a nagyobbakat említsük. Az egyik legtipikusabb példája az ilyen termék- és piaci stratégiának a Bock pincészet, amely a többiekkel együtt kétségkívül az egyik vezetője volt az elmúlt években lezajlott fejlesztési mun­káknak. Az eredmény nemcsak a Bock pincészetet és többi első vonalbelit segíti majd a jövőben, hanem a kicsiket és a második vonalat is kedvezőbb piaci helyzetbe hozza.
A fehérborok között a Chardonnay és a Sauvignon blanc tekinthető a világ minden borvidékén jól ismert fajtának, a többi jelentős helyi hagyományokkal rendelkezik. A Hárslevelűt nagy testű borai, a Traminit és az Ottonel muskotályt illatuk miatt is szeretjük, az Olaszrizling a hazai olaszrizlingek között a legjobbakat mutató fajta.
A Portugieser (korábban Kék­oportó), a Kékfrankos és a Kadarka alkotja a hagyományos villányi borok csoportját. A Cabernet sauvi­gnon, a Merlot és mostanában a Syrah fajtáktól nagy testű borokat várnak el, amelyek Villány összes melegét visszaadják a borban, míg a Cabernet franc és főleg a Pinot noir fajtákkal szemben a gyümölcsösség az első rendű elvárás. A borbarangolóknak azonban tudni kell, mindegyiknek sok arca van, és a pincészet borászától sok függ, melyik arcát mutatja a szőlőfajta és annak bora.

Somló borai
Somló borai nemcsak Somlói, hanem Nászéjszaka és Somlói Arany elnevezéssel is forgalomba kerülnek. Ezzel egy egyedi küvé és a kései szüretelésű nagy testű, tartalmas borok is külön nevet kaptak. Fajták tekintetében pedig változatlan a termőhelyet eddig is a legjobban jellemző Juhfark, Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling, valamint a kövér szőlő: Pinot blanc, Rajnai rizling, Sárga muskotály, Tramini és a Chardonnay.

Izsáki Arany sárfehér
A fajta és a térség a magyar bortörténelem egyik meghatározó eleme. A jellemzően, karakteresen savas, friss, üde fajta a bor mellett kiválóan alkalmas pezsgőalapbornak is. Nem véletlen, hogy hazánkban Budafok és a Dél-Balaton mellett itt alakult ki, igaz, kisebb méretben, de jelentős pezsgőcentrum. Az itteni fejlődés motorja kétségtelenül a mára tulajdonosi formájában is megújult Helibor pezsgőüzem.
BEP

Kapcsolódó cikkeink