Újfent megtorpant a kkv-k beruházási kedve

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 02. 11. 12:04

Újból visszaesett a hazai kkv-k beruházási hajlandósága, jelenleg a cégvezetők 58%-a tervez valamilyen fejlesztést. Ezzel megtörni látszik a több mint egy éve folyamatosan növekvő beruházási kedv. A célokat tekintve továbbra is az informatikai fejlesztések állnak az élen – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

penz-Ft

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésén alapuló negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye szerint enyhén csökkent a beruházásban gondolkodó vállalkozások aránya, ezzel megszakítva a több mint egy éve folyamatosan növekvő tendenciát. „Jelenleg a vállalkozások 58%-a tervez valamilyen fejlesztést a következő egy év során, azonban ez az érték nem jelent számottevő elmozdulást sem az egy (56%), sem pedig a két évvel (57%) ezelőtti adathoz képest. A cégvezetők legnagyobb része továbbra is informatikai beruházásokra készül (30%), míg a gépek, berendezések fejlesztését ugyanannyi vállalkozás tervezi (23%), mint az előző negyedévben. Ugyanakkor a gépjárműpark korszerűsítésében gondolkodó vállalkozások aránya erősen visszaesett, mindössze a cégek 11%-a tervezi annak lecserélését, szemben az előző negyedévi 18%-kal” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

A különböző szektorokat tekintve a legszolidabb beruházási szándék ismét a kereskedelmi cégeknél figyelhető meg, alig több mint felük (53%) készül fejleszteni a következő egy évben. A szolgáltató és az ipari, építőipari cégek ennél jóval nagyobb és szinte megegyező arányban (60 és 61%), míg a mezőgazdasági vállalkozások közel kétharmada (63%) gondolkodik beruházásban. A kereskedelmi és a szolgáltató cégeknél az informatikai fejlesztések állnak az élen, az agrár és az ipari cégeknél viszont a gépek, berendezések korszerűsítése élvez elsőbbséget. A különböző méretű cégeknél a kisebb vállalkozások egyértelműen visszafogottabban terveznek, hiszen jelenleg a kisvállalkozások 57% és a mikrovállalkozások 58%, míg a középvállalatok 66%-a tervez beruházást a következő egy évben.

A legutóbbi felmérés eredménye azt mutatja, hogy a kedvezményes hitel lehetősége továbbra is a fejlesztésben egyébként is gondolkodó vállalkozásokat mozgósíthatja új vagy meglévő beruházásaik kibővítésére. „A beruházást nem tervező cégek csupán 7%-a kezdene új fejlesztésbe kedvező hitelfeltételek esetén, ami 10 százalékpontos csökkenés az előző negyedévhez képest. Ezzel szemben a fejlesztésben gondolkodó cégeknél 33-ról 35%-ra emelkedett ez az arány” – mondta el a szakember.

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik.

A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi felmérés 2013. november 29. és december 11. között történt.

* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

Kapcsolódó cikkeink