Újabb tíz évre szerződtek a Szentlőrinci Gazdanapok megtartására

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 10. 09:00

Újabb tíz évre szóló szerződést kötött az ország negyedik legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vására, a Szentlőrinci Gazdanapok megtartásáról a helyi önkormányzat és a Baranya Megyei Vállalkozói Központ.

A Győrvári Márk független polgármester és László Gyula, a központ alapítványának kuratóriumi elnöke által aláírt dokumentum szerint a 7500 lakosú Szentlőrinc továbbra is rendelkezésre bocsátja a vásár helyszínéül szolgáló területet, és az épületek használati költségeinek fedezésével hozzájárul az alkalmanként 30-35 millió forint költségvetésű rendezvénysorozat folytatásához.

Győrvári Márk az esemény alkalmából tartott sajtótájékoztatón hangoztatta: Szentlőrinc mezőgazdasági központ, a környékén található kiváló minőségű földeken mintegy 800 éve folyik szervezett agrárgazdálkodás. A városnak ezért is különösen fontos, hogy otthont adjon egy országos, sőt, nemzetközi hírű vásárnak.

László Gyula arról szólt, hogy az eredményes vidékfejlesztés lokalitáson és partnerségen alapul. Szavai szerint a mezőgazdaságot, a szolgáltatásokat, a foglalkoztatást segítő kitörési pontokat helyi erőforrások, adottságok felhasználásával lehet megtalálni, a fejlesztésekhez pedig elengedhetetlen az együttműködés.

Úgy vélte: a Szentlőrinci Gazdanapok mindkettőre kiváló példa, hiszen a helyi gazdaság termékeit, szolgáltatásait mutatja be, a helyi adottságokhoz próbálja igazítani a gazdaság fejlesztését és a foglalkoztatás bővítését. A hosszú évek óta tartó sikere pedig jelzi az érintett szereplők együttműködési szándékát.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Szentlőrinci Gazdanapokat először 1994-ben rendezték meg a helyi mezőgazdasági szakközépiskola udvarán 24 kiállító részvételével. A helyszín később a város szélén 50 millió forintos beruházással kialakított, pavilonokkal és rendezvénysátrakkal ellátott 50 ezer négyzetméteres vásártér lett, a kiállítók száma pedig tavaly mér elérte a 400-at.

A minden év augusztusában sorra kerülő háromnapos rendezvényen eddig 600 vállalkozás képviseltette magát rendszeresen mezőgazdasági gépekkel, haszonállatokkal, ételkóstolókkal, kézműves termékekkel és szórakoztató programokkal.

A látogatók száma az elmúlt 5-6 évben meghaladta az alkalmankénti 25 ezret, sokan voltak kíváncsiak a sokszor szakminiszteri részvétel mellett megtartott szakmai rendezvényekre, kerekasztal-beszélgetésekre.

A gazdanapok külföldön is népszerűvé váltak, eddig tíz ország vállalkozói mutatták meg eszközeiket, termékeiket az érdeklődőknek.

A tájékoztatón kiosztott sajtóanyagban szerepelt, hogy a gazdanapok szervezői továbbra is fontos feladatuknak tekintik a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar teljes vertikumának reprezentálását, a vidékfejlesztési célok támogatását, valamint azt is, hogy lehetőséget nyújtsanak a kevésbé tőkeerős termelők bemutatkozásához.

Emellett céljuk az új mezőgazdasági módszerek, technológiák, szakmai szervezetek, pályázati lehetőségek bemutatása, s egyebek mellett a természeti és társadalmi erőforrások védelme is. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink