Újabb sztárséfek a Bocuse d’Or Selection Hungary döntőjének zsűrijében

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 13. 00:04

Az új esztendő szenzációs hírekkel indul a Bocuse d’Or Selection Hungary számára. A február 21-22-én, a Hungexpo „Foodapest” kiállításán megrendezésre kerülő verseny döntőjének zsűrijébe elfogadta a meghívást két kiemelkedő szakember.

Charles TJESSEM norvég étteremtulajdonos-séf, a 2003-as lyoni Bocuse d’Or verseny győztese. A Grand Hotel Stockholmban kezdi pályáját, mint szakács, majd az atlantai Hilton and Towersben dolgozik. Katonai szolgálata után az Oslo-i Restaurant De Fem Stuer, majd 1993-tól 1995-ig a világhírű Restaurant Bagatelle következik, majd Stavangerben főz, előbb a Restaurant Mortempumpen, majd a Restaurant Cartellet konyháján. 1998-tól a Culinary Institut of Norway munkatársa, 1999-től igazgatója. 2002-től Skandinávia legnagyobb forgalmú vállalata, a Statoil Food and Beverage konzultánsa.
2005-ben nyitja meg saját éttermét, a Charles & De-t, a Stavangertől 15 kilométerre fekvő Sadnesben, majd 2009-ben pedig saját sütödét nyit (Charles & De Bakery).
1993 óta szerepel versenyeken, 1997 és 2000 között a Norwegian Culinary Team tagja. 2001 és 2004 között a csapat kapitánya és managere. Több érem és helyezés után 2002-ben a csapattal aranyérmet szerez a Singapore-ban. 2002-ben vívja ki a részvétel jogát a Bocuse d’Or versenyén. Ebben az évben hazájában az Év Konyhafőnökének, majd az Év Executive Chefjének választják. 2003-ban megnyeri a lyoni Bocuse d’Or versenyt.
Joseph VIOLA  43 éves francia séf, a nemzetközi konyhakultúra alakítója és elismert szakembere.  2004 óta „Franciaország Legjobb Szakácsa” cím birtokosainak egyike. A lyoni Toques Blanches, a legpatinásabb, 1936-ban alapított és jelenleg 110 tagot számláló francia szakácsszövetség, a Toques Blanches Lyonnaise szervezet (Fehér Szakácssapkák) alelnöke és a „Franciaország Mesterszakácsai” tagja. A Daniel és Denise étterem, egy „autentikus lyoni kocsma” tulajdonosa, mely elnyerte a « Bib Gourmand Michelin »-t. A lyoni Bocuse d’Or szervező bizottságának tagja.
A Bocuse d’Or versenyhez kapcsolódó hír, hogy a genfi verseny (2010. június 7-8.) szervezői elkészítették az európai verseny sorsolását. A magyar szakácstársadalmat képviselő versenyző az első napon, 7-én lép majd a 7. sorszámú versenyboxba. Ezen a napon főz majd a horvát, az osztrák, a német, az észt, az olasz, az izlandi, a szlovák, a svájci és a svéd versenyző, míg a második napon mutatkozik be majd a spanyol, a norvég, a francia, az orosz, a belga, a máltai, a finn, a holland, az angol és a dán induló.
Kapcsolódó cikkeink