Újabb profitfigyelmeztetést közölt a Tesco

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 12. 09. 11:08

A piaci várakozásoktól jóval elmaradó eredményre számít idei teljes pénzügyi évében a Tesco.
A piacot váratlanul érő, kedden kiadott újabb – augusztus óta a második – profitfigyelmeztetés hatására szabadesésbe kezdett a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat részvényárfolyama.

tesco

A Londoni Értéktőzsdén (LSE) közzétett hivatalos nyilatkozatban a cég közölte, hogy jelenlegi várakozása szerint a csoportszintű kereskedelmi eredmény a februárban záruló pénzügyi évben “nem fogja meghaladni” az 1,4 milliárd fontot (550 milliárd forint).

A piac és a londoni elemzői közösség előzőleg az 1,8-2,2 milliárd font közötti sávban várta a Tesco idei eredményét. A közlemény közzététele után, kedd délelőtt a Tesco részvénye 11 százalékos veszteségben járt az LSE-n, de a kereskedés korai szakaszában előfordult 16 százalékos mínusz is.

A cég a közleményben a várakozásoktól elmaradó eredményt az utóbbi időszakban végrehajtott minőségi fejlesztési beruházásokkal indokolta.

A nagy-britanniai értékesítés az idei pénzügyi év első felében 2,6 százalékkal 23,6 milliárd fontra (9200 milliárd forintra) csökkent.

Magyarországon azonban a Tesco forgalma a köztes októberi eredménybeszámoló szerint ugyanebben az időszakban – a dohánytermékek forgalmazásának szabályozásában bekövetkezett változások hatásait kiszűrve – 1 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

Dave Lewis, a Tesco szeptemberben munkába állt új vezérigazgatója a londoni tőzsdén kedden ismertetett közleményben hangsúlyozta, hogy a nyár óta elindított radikális átalakítás már kezdi éreztetni hatását. A közlemény szerint a cég hatezer új munkahelyet teremtett, bővítette áruválasztékát, és bár ezek az intézkedések rövid távon rontják a nyereségességet, elengedhetetlenek azonban az egészséges üzletmenet helyreállításához. (Kertész Róbert, MTI)

Kapcsolódó cikkeink