Újabb kínai élelmiszerbotrány: pocsolyavíz a bárányhúsban
Pocsolya vizét fecskendezték bárányhúsba a dél-kínai Kanton tartományban, hogy tömegének növelésével drágábban tudják azt eladni – jelentette a kínai központi televízió, a CCTV.
A híradás szerint az esettel kapcsolatban eddig hét embert vettek őrizetbe. A tettesek egy illegálisan működő mészárszéken naponta mintegy száz bárányt öltek le, s eladás előtt a húsboka utcai pocsolyából nyert, baktériummal szennyezett vizet fecskendeztek, hogy azok eredeti tömegüknél többet nyomjanak. Ahogy az a rajtaütés során kiderült, egy-egy állatból származó húsba akár hat kilogrammnak megfelelő mennyiségű vizet is belefecskendeztek, a hús minőségét pedig hamis hivatali pecséttel „garantálták”.
A tévé beszámolója szerint nem tudni, pontosan hová jutott a szennyezett bárányból, az feltehetően a piacokról az utcai árusok asztalaira és a dél-kínai városok, így Kuangcsou éttermeinek tányérjaira is kerülhetett.
A kelet-ázsiai országban szinte alig akad ma már olyan élelmiszer, amellyel kapcsolatban ne látott volna napvilágot botrány az elmúlt hónapokban vagy években. A 2013-as év egyebek közt kadmiumos rizzsel, hamis tofuval, antibiotikumos csirkehússal, betegségben elhullott sertésekkel, patkány és nyest húsának árusításával, átcímkézett gyerektápszerekkel, hamisított alkohollal, újrahasznosított étolajjal és vegyszerrel dúsított tejjel borzolta a kedélyeket.
Kínában hosszú évek óta problémát okoz az élelmiszerbiztonság kérdése, ami hosszú évek óta a lakosság legnagyobb aggodalmainak egyike. A minőségellenőrök szerint minden évben a lakosság 15 százaléka, vagyis több mint 200 millió kínai betegszik meg szennyezett étel fogyasztása következtében. (Szerencsi Ágnes, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >A baby boomerek jelentik a növekedés kulcsát az öregedésgátló bőrápoló termékek piacán
A Baby Boomer generáció növekvő érdeklődése az egészséges öregedés iránt…
Tovább olvasom >A versenyfenyegetettséget elemzi a dunnhumby és a Placer.ai új AI-alapú eszköze
Új AI-eszközt alkotott a dunnhumby és a Placer.ai, amely képes a…
Tovább olvasom >