Újabb hazai étterem kapott Michelin csillagot

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 16. 13:52

Újabb elismerést kapott a magyar csúcsgasztronómia: már a második hazai étterem kapott MICHELIN csillagot, méghozzá a budapesti Onyx. Külön jó hír, hogy a tavaly díjazott Costes is megőrizte a csillagját, valamint a Bib Gourmand titulusban részesült vendéglők köre – ezen éttermek, amelyek a kalauz szerint minőségi, háromfogásos menüt kínálnak elérhető áron – sem változott, azaz továbbra is a 21, az Arcade Bistro, a Bock Bisztró és a Csalogány 26 tartozik ide. Mindez az április 4-én megjelenő MICHELIN Main Cities of Europe 2011 kiadvány ma reggel kiadott közleményéből derül ki.

A friss Michelin Kalauz tükrözi azt a trendet, hogy valamennyi országban megnőtt az igény a jobb ár – érték arány iránt, Koppenhágában például hat új Bib Gourmand éttermet ajánl a kalauz az összesen ajánlott 12-ből, Helsinki-ben pedig kettőt az összesen ajánlott négyből. Az angol nyelven megjelenő MICHELIN Main Cities of Europe 2011 kalauz egyrészt üzleti utazókat céloz, valamint turistákat, akik Európa nagyvárosait keresik fel és könnyen szeretnének olyan éttermet és szállást választani, amely igazodik igényeikhez.

A kalauz először 1982-ben jelent meg, a harmincadik kiadvány 20 ország 44 városának szállodáit és éttermeit mutatja be, valamennyi komfort és árkategóriát áttekintve. A MICHELIN Main Cities of Europe 2011 kalauza összesen 1,557 szállodát ajánl (amelyből 110 új ajánlás) és 1,771 éttermet (köztük199 újat). Az éttermek közül 239 kapott Bib Gourmand jelölést, amely a nagyon jó ár – érték arányt jelöli (közöttük 46 újként), 15 kapott három csillagot, 58 két csillagot (ebből 6 új) és 284 lett egycsillagos (köztük 39 új). Ezen kívül szerepel még a kalauzban 23 pub, ahol finom ételeket talál az utazó és 34 tapas bar is.

Az úti kalauz elismerései kiváló reklámnak és vendégcsalogatónak bizonyulnak Magyarországon is: az érintett vendéglőkben a 2010-es eredmények kihirdetése után megugrott a forgalom. A Costesben például, mióta tavaly márciusban megkapta a Michelin csillagot, a korábbi átlagosan 50 százalékos kihasználtság varázsütésre a duplájára nőtt, 18-20 ezer forintos fejenkénti átlagfogyasztás mellett. „A 2008-as nyitás után folyamatosan tolni kellett a pénzt az üzletbe, most viszont már kitermeli a működési költségeit az étterem” – mondta idén januárban adott interjújában lapunknak Gerendai Károly, tulajdonos. Az idei céljuk, hogy a Costes üzemi nyereséget termeljen, és valamennyi osztalékot ki lehessen venni belőle. „Árakat azonban nem tudunk emelni, mert a piac tűrőképessége korlátos, és a működési költségeinken sem lehet nagyon spórolni, hiszen tartanunk kell az elvárt minőséget” – tette hozzá. A tavaly Bib Gourmand elismerésben részesült Arcade Bistróban a forgalom 15 százalékkal nőtt, részben a, a profitabilitási mutatók pedig ennél is jobban javultak a hatékonyságnövelő intézkedések következtében – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink