Újabb duplázást tervez regionális növekedési stratégiájában az AutoWallis Csoport 2028-ig

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 05. 06. 08:56

750 milliárd forintos árbevételt és 40 milliárd forintos EBITDA nyereséget tervez 2028-ra az AutoWallis Csoport, ezzel mindkét mutató esetében megduplázhatja tavalyi eredményeit. A 16 országban 24 autómárkát képviselő, regionálisan meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató a következő időszakban is évi 2-3 akvizíciót tervez, és az intenzív növekedési szakaszt követően a menedzsment 2026 után osztalékfizetésre kíván javaslatot tenni. 

Duplázódó árbevételt és nyereséget, továbbá nemzetközi növekedési sztorit tervez 2028-ig az AutoWallis Csoport frissített stratégiájában, melyben a vállalat bemutatta módosított tervszámait és osztalékfizetési tervét is. A lépésre azt követően került sor, hogy az autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató több pénzügyi mutató esetében már tavaly meghaladta a korábban 2025-re kitűzött céljait. 2019-es tőzsdére lépése óta óriásit növekedett az AutoWallis Csoport: árbevétele négyszeresére, nyeresége tízszeresére ugrott azóta, köszönhetően a következetesen végrehajtott stratégiának.

Müllner Zsolt, az AutoWallis elnöke kifejtette, hogy a Csoport bővülése az elmúlt öt évben elsősorban tranzakciós volt, miközben organikus növekedése is felülmúlta az iparági trendet. A régiós szinten meghatározó pozíciójú AutoWallis 2019 óta 48 milliárd forintot vont be a tőkepiacról, az általa képviselt márkák száma pedig 9-ről 24-re nőtt, ezen időszak alatt 11 akvizíciót hajtott végre, és 16 országra bővítette ki tevékenységét.

Müllner Zsolt kiemelte, hogy az elmúlt években mutatott kiemelkedő, trendszerű növekedés eredményeként az AutoWallis mára nemzetközi csoporttá vált: bevételének több mint fele tartósan a külföldi piacokról származik. A növekedést a vállalat olyan gazdasági kihívások között teljesítette, mint a COVID-járvány, az autógyártást is érintő ellátási lánc problémák, a magas inflációs környezet, valamint a mindezek mellett dráguló finanszírozás. Az AutoWallis Csoport növekedése mindvégig válságállónak bizonyult, amely a hatékonyan diverzifikált márka- és országportfólió mellett a tudatosan követett stratégiának volt köszönhető. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat minden téren szintet lépett, így az AutoWallis a következő időszakban a nemzetközi befektetők figyelmének növekedésére számít – emelte ki a társaság elnöke. 

Az AutoWallis frissített növekedési stratégiájában azzal számol, hogy 2028-ig a tavalyi több mint duplájára, akár 750 milliárd forintra emelkedhet árbevétele és EBITDA nyeresége, valamint adózás előtti eredménye is ugyanilyen mértékben, 40 milliárd, illetve 25 milliárd forintra ugorhat.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója kifejtette, hogy a növekedést a társaság tovább javuló működési hatékonyság mellett tervezi elérni. Az öt év során a társaság az organikus növekedés mellett továbbra is évi 2-3 akvizícióval tervez a gazdálkodásában, miközben továbbra is célja, hogy az általa jelenleg lefedett országokban minél több, már képviselt márkával jelenjen meg kiskereskedelmi téren is szélesítve a portfólióját. A stratégiában az AutoWallis továbbra is a közép-kelet-európai régió országaiban kíván terjeszkedni, miközben a képviselt márkák bővítésén is dolgozik, különös tekintettel a feltörekvő gyártókra és márkákra.

Ormosy Gábor elmondta: az AutoWallis azzal számol, hogy a bővülés intenzívebb része 2026-ig tarhat, amit egy stabil, normalizálódó növekedési fázis követhet. A vállalat ebben az időszakban nem tervez újabb tőkeemelést, a stratégia megvalósítását a megtermelt nyereségből és más, elsősorban kötvény- és banki forrásokból tervezi finanszírozni. Ennek alapján a társaság vezetése 2026 után kiszámítható, hosszú távú osztalékfizetésre kíván javaslatot tenni a részvényeseknek. A 2028-ig terjedő időszakban az AutoWallis tovább tervezi erősíteni tőkepiaci jelenlétét, így cél az ESG minősítés megszerzése, további zöld finanszírozási lehetőségek elérése és az elemzői lefedettség bővítése, a sajátrészvények vásárlása, továbbá a részvényesi kör bővítése nemzetközi intézményi befektetőkkel. 

Kapcsolódó cikkeink