Újabb brutális élelmiszerár-emelkedéssel indul az év, már 36 ezer Ft egy családi nagybevásárlás

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 01. 12. 12:17

Folytatódik a jelentős élelmiszerár-emelkedés, a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint egy átlagos családi nagybevásárlás már 36 ezer forint körül alakul, vagyis átlagosan 41,3 százalékkal kerül többe a családi nagybevásárlás, mint egy évvel ezelőtt.

Folytatódik a tavalyi tendencia

A drágulás évtizedek óta nem látott tempójúra gyorsult az év végére a hivatalos adatok és a felmérés szerint is, és az inflációs vonaton egyelőre nincsen fék, sőt: az MNB alelnöke szerint decemberben és az idei év első hónapjaiban újabb csúcsokat láthatunk. (A KSH a decemberre és a teljes 2022-es évre vonatkozó adatokat pénteken publikálja – szokás szerint az adatközlés előtt egy nappal tesszük most közzé a Privátbankár Árkosár-felmérés aktuális eredményeit.)

Az élelmiszerárak jelentős emelkedése természetesen erőteljes nyomot hagyott a vásárlói szokásokon. A kiskereskedők jelzései alapján a vásárlók egyre nagyobb arányban fordulnak az “alsó polcos”, olcsóbb és alacsonyabb minőségű termékek felé, kiugró mértékben emelkedett a saját márkás termékek forgalma is a drágább élelmiszerek rovására. Emellett az év utolsó hónapjaira drasztikusan csökkenni kezdett a fogyasztás is: a legfrissebb adatok szerint novemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben már 6,7 százalékkal esett a forgalom a megelőző év azonos hónapjához képest.

A teljes elemzés itt olvasható.

 

Kapcsolódó cikkeink