Újabb 35 hagyományos magyar termékkel bővült a Hagyományok – Ízek – Régiók gyűjteménye

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 08. 26. 12:37

35 hagyományos magyar termékkel gazdagodott a Hagyományok – Ízek – Régiók gyűjteménye, így összesen 83-ra bővül a védjegyet viselő termékek száma. A jellegzetesen magyar, illetve speciális regionális élelmiszeripari termékek, mint a borjúkötél, csörögefánk, szikvíz, pálinkák, fűszerpaprika, üveges savanyúság, kecskesajt, magyar racka hús, érlelt magyartarka marhahús, sütőtök golyó vagy csíramálé, augusztus 27-28-án mutatkoznak be Budapesten a Vajdahunyadvárban.

Fotó: Horváth Ernő

A HÍR gyűjtemény Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek rendszere, amelyben 300 termék szakmai-történeti leírása található meg, régiónként és azon belül ágazati bontásban. A rendezvény fő célja a gyűjteményben szereplő különleges alapanyagok és termékek ismertebbé tétele, terjesztésük támogatása, valamint a kézműves magyar élelmiszerek népszerűsítése. A HÍR gyűjteményben szereplő hagyományos termékek mellett a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet elnyert termékeket, kistermelői élelmiszereket és kézműves termékeket is bemutatják a nagyközönségnek.

Az eseményt szombaton Gyaraky Zoltán nyitotta meg. A VM főosztályvezetője beszédében kiemelte: „Vidékfejlesztési Stratégiában is fontos helyet képvisel a HÍR gyűjtemény hasznosítása, hiszen nemzeti értékeink feltárásában és széles körű megismertetésében is kiemelt jelentőséget kapnak ezek a termékek. A HÍR Gyűjtemény egyben előszobája is a mezőgazdasági, élelmiszeripari termékek területén a törvényi előkészítés alatt álló, egységes hungarikum gyűjtemény megalapozásának. Hagyományos termékeink segíthetik, hogy egy-egy kisebb közösség, régió megjeleníthesse a világ felé sajátos értékeit, hagyományait ezáltal is frissítve, színesítve a globális élelmiszerpiaci palettát, vonzerőt jelentve a hazai és nemzetközi turizmus számára.

A nagy érdeklődésre való tekintettel továbbra is lehet pályázni a védjegy használatra. Az új pályázatok beadási határideje folyamatos.

A programok és kiállítók egyben ízelítőt kínálnak az őszi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) hangulatából, amelyet hat év után újból megrendez az AMC. A két évszázados múltra visszatekintő OMÉK Magyarország legnagyobb és legrégebbi agrárgazdasági kiállítása. A 75. OMÉK szeptember 28. és október 2. között várja a látogatókat a Hungexpo területén.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Kapcsolódó cikkeink