Új uniós címkével jelölhetik az ipari és kézműves termékeket

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 11. 02. 11:18

Az ipari és kézműves kiváló termékek védelme érdekében új uniós címke létrehozását szorgalmazzák a helyi és regionális vezetők – írja az agrarszektor.hu. Az új rendszer az élelmiszer-földrajzi jelzésekre alkalmazott modellt követve segít a hamisítás elleni küzdelemben, védi a munkahelyeket és az európai kulturális örökség részét képező termékeket. A koronavírus-járvány ráadásul most még inkább ráirányította a figyelmet a helyi termékekre.

 

Új uniós címke erősítheti a helyi termékek védelmét

Az ipari és kézműves földrajzi árujelzések védelmére szolgáló, és az egész Európai Unióra (EU) kiterjedő új rendszer a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek sikeres modelljére épül. A szakemberek szerint egy új uniós címke előnyös lenne mind a kézművesek, mind a helyi gazdaságok számára. Az új rendszer ugyanis megerősítené a kiválósági termékek jogi védelmét, elősegítené a hamisítás elleni küzdelmet, miközben munkahelyeket teremtene és tartana fenn. A javaslatot október 13-án egyhangúlag fogta el a Régiók Európai Bizottsága (CoR), amely a Régiók és Városok Európai Hetén (European Week of Regions and Cities) tartotta plenáris ülését – írja a Hellovidék.

Az európai kézművesség gazdag sokszínűsége leginkább vidéken, a kisebb városokban, a helyi termelési központokban és egyes régiókban érhető tetten, amelyek gyakran a nemzedékről nemzedékre átadott ismeretekre épülnek. A plenáris ülésén egyhangúlag elfogadott véleményében a Régiók Európai Bizottsága szorgalmazta egy jogi keret kidolgozását az európai kézműves és ipari termékek fokozottabb védelmére. A helyi és regionális vezetők szerint az uniós szintű harmonizáció hiánya azonban gyengítheti a termékek és a vállalkozások védelmét.

A Régiók Európai Bizottsága hangsúlyozta az ipari és kézműves termékek védelmének gazdasági vonatkozásait, ami növelheti a helyi termelők versenyképességét azáltal, hogy termékeiket a fókuszba helyezi, javítja az ismertségüket és növeli a fogyasztók fizetési hajlandóságát azokért a termékekért, amelyek eredetét és egyediségét biztosítják. A földrajzi jelzések pedig reagálnak a változó fogyasztói keresletre: az emberek nagyobb nyomon követhetőséget és átláthatóságot szeretnének a termékek eredetéről és a gyártási folyamatáról, miközben egyre inkább a helyben gyártott termékeket keresik. Ez a tendencia pedig láthatóan csak fokozódott a COVID-19 válság idején.

A tanácskozáson kiemelték a földrajzi régió és a termék közötti, alapvető kapcsolatot, valamint hogy ennek egy sajátos aspektusa az emberi tényező és szakértelem kiemelkedő fontossága. Ahogy arra a szakemberek rámutattak, annak a ténye, hogy egy nyersanyag eltűnik vagy egyes régiókban talán már nem a megfelelő minőségű, nem akadályozhatja meg a vállalkozások és a szakértelem fenntartását. Sőt, a kiváló minőségű termékek előállítását sem.

Az Európai Bizottság 2020 novemberében jelentette be a szellemi tulajdonra vonatkozó cselekvési tervében, hogy megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy bevezessenek egy rendszert a nem mezőgazdasági termékek (azaz kézműves termékek és ipari termékek) uniós földrajzi jelzéseinek védelmére. Ennek eredményeként a közelmúltban nyilvános konzultációt indítottak annak érdekében, hogy felmérjék a hatékony és átlátható uniós földrajzi árujelző és védelmi rendszer létrehozásának lehetséges költségeit és előnyeit. A néhány hónapja zárult konzultáció céljaként azt tűzték ki, hogy részletesen megismerjék azokat a felmerülő problémákat, amelyekkel az érintett érdekelt felek szembesülnek.

Ilyenek többek között:

az autentikus földrajzi gyökerű, de nem mezőgazdasági termékek belső piacon belüli jogi védelme;
az uniós beavatkozás előnyei és kockázatai;
valamint a rendelkezésre álló szakpolitikai lehetőségek, beleértve az ilyen termékekre vonatkozó jövőbeni uniós védelmi rendszer ellenőrzését és végrehajtását.

A kezdeti hatásvizsgálathoz kapott visszajelzéseket két jogi és gazdasági tanulmány egészítette ki. Az Európai Bizottság várhatóan az év végéig fogja benyújtani a rendelet javaslatát. (agrarszektor.hu)

 

 

Kapcsolódó cikkeink