Új technológia forradalmasíthatja a kakaó előállítását
A Nestlé kutatói olyan eljárást dolgoztak ki, amely a kakaótermés eddig nem hasznosított részeiből is csokoládéalapanyagot képes előállítani. A szabadalommal védett technológia révén a kakaófa terméséből akár 30 százalékkal több nyersanyagot lehet kinyerni, mint a hagyományos módszerekkel – írja a hvg.hu.
Hogyan működik a folyamat?
A kakaófának rögbilabda formájú termései vannak, ám eddig csak a belső magokat, a kakaóbabokat használták fel. Ezeket fermentálták, szárították, majd őrölték a csokoládé alapanyagául szolgáló kakaó előállításához. A termés többi része szerves hulladékként került vissza a természetbe.
A Nestlé fejlesztői azonban rámutattak: a külső részekben is találhatók értékes komponensek. Az egész termést egy nedves masszává alakítják, amely természetes érlelésen megy keresztül, így felszabadul a kakaóra jellemző aromavilág. A masszát ezt követően kiszárítják, őrlik, és az így nyert por ízvilága a kutatók szerint megegyezik a hagyományos kakaóéval.
Miért fontos a fejlesztés?
A globális felmelegedés és a szélsőséges időjárási körülmények komoly kihívást jelentenek a kakaótermesztés számára. Elefántcsontparton és Ghánában – a világ két legnagyobb termelőjénél – az utóbbi években esőzések, szárazság és növénybetegségek jelentős terméskiesést okoztak, ami drasztikus áremelkedéshez vezetett. Bár az árupiaci árak nemrég mérséklődtek, hosszú távon nem várható tartós javulás.
„A klímaváltozás egyre jobban hátráltatja a kakaó termesztését, ezért indítottunk kutatásokat arra, hogyan növelhető a hatékonyság” – hangsúlyozta Louise Barrett, a Nestlé brit kutatóközpontjának vezetője.
A fejlesztés jelenleg tesztelési fázisban van, de a vállalat már vizsgálja, hogyan lehetne ipari méretekben is alkalmazni. Amennyiben a technológia beválik, nemcsak a csokoládégyártás alapanyag-ellátása válhat biztonságosabbá, hanem a fenntarthatóság szempontjából is előrelépést jelenthet, hiszen csökken a hulladék és nő a termés kihasználtsága.
Kapcsolódó cikkeink
Topor Ágnes: „Sokan nem ismerik az utalványok eladásösztönző hatását”
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A Nestlé és a Tesco újra együtt támogatja az Élelmiszerbank munkáját
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az Euronics egyedülálló kezdeményezést indít
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Rossmann újabb elismerésekkel tért haza az Év Kereskedője és a Fenntarthatóság Szimbóluma versenyekről
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Háló, nem hálózat: a networking művészetéről
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Új szintre lép a Syngenta fenntarthatósági programja Dióskálon
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >