Új technológia forradalmasíthatja a kakaó előállítását
A Nestlé kutatói olyan eljárást dolgoztak ki, amely a kakaótermés eddig nem hasznosított részeiből is csokoládéalapanyagot képes előállítani. A szabadalommal védett technológia révén a kakaófa terméséből akár 30 százalékkal több nyersanyagot lehet kinyerni, mint a hagyományos módszerekkel – írja a hvg.hu.
Hogyan működik a folyamat?
A kakaófának rögbilabda formájú termései vannak, ám eddig csak a belső magokat, a kakaóbabokat használták fel. Ezeket fermentálták, szárították, majd őrölték a csokoládé alapanyagául szolgáló kakaó előállításához. A termés többi része szerves hulladékként került vissza a természetbe.
A Nestlé fejlesztői azonban rámutattak: a külső részekben is találhatók értékes komponensek. Az egész termést egy nedves masszává alakítják, amely természetes érlelésen megy keresztül, így felszabadul a kakaóra jellemző aromavilág. A masszát ezt követően kiszárítják, őrlik, és az így nyert por ízvilága a kutatók szerint megegyezik a hagyományos kakaóéval.
Miért fontos a fejlesztés?
A globális felmelegedés és a szélsőséges időjárási körülmények komoly kihívást jelentenek a kakaótermesztés számára. Elefántcsontparton és Ghánában – a világ két legnagyobb termelőjénél – az utóbbi években esőzések, szárazság és növénybetegségek jelentős terméskiesést okoztak, ami drasztikus áremelkedéshez vezetett. Bár az árupiaci árak nemrég mérséklődtek, hosszú távon nem várható tartós javulás.
„A klímaváltozás egyre jobban hátráltatja a kakaó termesztését, ezért indítottunk kutatásokat arra, hogyan növelhető a hatékonyság” – hangsúlyozta Louise Barrett, a Nestlé brit kutatóközpontjának vezetője.
A fejlesztés jelenleg tesztelési fázisban van, de a vállalat már vizsgálja, hogyan lehetne ipari méretekben is alkalmazni. Amennyiben a technológia beválik, nemcsak a csokoládégyártás alapanyag-ellátása válhat biztonságosabbá, hanem a fenntarthatóság szempontjából is előrelépést jelenthet, hiszen csökken a hulladék és nő a termés kihasználtsága.
Kapcsolódó cikkeink
Globális létszámcsökkentést hajt végre a Nestlé a hatékonyság jegyében
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A Nescafé már 2024-ben elérte a 2025-re kitűzött regeneratív mezőgazdasági céljait
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az Airfryer-generációt célozza a Maggi új kampánya Németországban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Lojalitás újratöltve – ki nyeri a hűségháborút 2025-ben?
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Művészek és rózsaszín kamionok hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Hatszoros Hungaropack-díjas lett a DS Smith – új szintre emeli a fenntartható csomagolás innovációját
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >