Új technológia forradalmasíthatja a kakaó előállítását

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 09. 09. 11:19
🎧 Hallgasd a cikket:

A Nestlé kutatói olyan eljárást dolgoztak ki, amely a kakaótermés eddig nem hasznosított részeiből is csokoládéalapanyagot képes előállítani. A szabadalommal védett technológia révén a kakaófa terméséből akár 30 százalékkal több nyersanyagot lehet kinyerni, mint a hagyományos módszerekkel – írja a hvg.hu.

Hogyan működik a folyamat?

A kakaófának rögbilabda formájú termései vannak, ám eddig csak a belső magokat, a kakaóbabokat használták fel. Ezeket fermentálták, szárították, majd őrölték a csokoládé alapanyagául szolgáló kakaó előállításához. A termés többi része szerves hulladékként került vissza a természetbe.

A Nestlé fejlesztői azonban rámutattak: a külső részekben is találhatók értékes komponensek. Az egész termést egy nedves masszává alakítják, amely természetes érlelésen megy keresztül, így felszabadul a kakaóra jellemző aromavilág. A masszát ezt követően kiszárítják, őrlik, és az így nyert por ízvilága a kutatók szerint megegyezik a hagyományos kakaóéval.

Miért fontos a fejlesztés?

A globális felmelegedés és a szélsőséges időjárási körülmények komoly kihívást jelentenek a kakaótermesztés számára. Elefántcsontparton és Ghánában – a világ két legnagyobb termelőjénél – az utóbbi években esőzések, szárazság és növénybetegségek jelentős terméskiesést okoztak, ami drasztikus áremelkedéshez vezetett. Bár az árupiaci árak nemrég mérséklődtek, hosszú távon nem várható tartós javulás.

„A klímaváltozás egyre jobban hátráltatja a kakaó termesztését, ezért indítottunk kutatásokat arra, hogyan növelhető a hatékonyság” – hangsúlyozta Louise Barrett, a Nestlé brit kutatóközpontjának vezetője.

A fejlesztés jelenleg tesztelési fázisban van, de a vállalat már vizsgálja, hogyan lehetne ipari méretekben is alkalmazni. Amennyiben a technológia beválik, nemcsak a csokoládégyártás alapanyag-ellátása válhat biztonságosabbá, hanem a fenntarthatóság szempontjából is előrelépést jelenthet, hiszen csökken a hulladék és nő a termés kihasználtsága.

Címkék: , , ,

Kapcsolódó cikkeink