Új távlatokat nyit a Syngenta vetőmag és növényvédő szer portfóliója

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 06. 17. 10:46

Új hibridekkel bővül a Syngenta piacvezető napraforgó portfóliója, de repcében, kalászosban és kukoricában is komoly teljesítményre képes újdonságok debütáltak a hagyományos szer-show rendezvényeken, Pápán és Hajdúböszörményben. A vállalat fajtáit új generációs növényvédelmi megoldások segítik a bő termés felé vezető úton.

Új hibridekkel bővül a portfólió

A napraforgó iránt egyre nő az igény: idén a becslések alapján a vetésterület 700 ezer hektár körül alakul. Ennek több mint 60%-án Syngenta napraforgó hibrideket termesztenek, hangsúlyozta Ácsné Dr. Szekeres Dóra. Az olajos növények vetőmag marketingmenedzsere elmondta: a vállalat nem titkolt célja, hogy tovább emelje az országos napraforgó termésátlagát. A Syngenta ezért idén kiterjesztette a 6 tonna / hektár napraforgó programját, hogy a termelőkkel közösen üzemi szinten emelje a környező országok közül már most is kiemelkedő termésátlagot. Szeleczki Attila fejlesztőmérnök kifejtette: a programban idén az okszerűbb nitrogén-utánpótlásra koncentrálnak. 2022-ben 52 partnernél ásványi nitrogén vizsgálatot végeztek a talaj különféle mélységéből, mert nagyon fontos megismerni, hogy pontosan mennyi nitrogén áll a rendelkezésre a napraforgó mélyre nyúló gyökérzónájában. Ez költségoldalról nézve is fontos információt jelent.

A piacvezető Syngenta napraforgó portfóliója az idei évben több újdonsággal bővül. A magasolajsavas Clearfield® szegmensbe a méltán kedvelt SY Excellio és SY Experto mellé érkezik a SY Barilio, mely mind hazai, mind más országok kísérleteiben kiemelkedett terméshozamával és magas olajtartalmával. A magasolajsavas Express®-toleráns szegmensbe a Suvango és a Sumerio mellé is jön egy új hibrid, melyet azon termelőknek ajánlanak, akiknek fontos a magas terméspotenciál mellett az olajtartalom is. A Kynetec 2021 napraforgó panelje alapján a legnagyobb zsák számban eladott linolsavas Clearfield® Plus hibrid, az SY Bacardi mellé 2023-ban bemutatkozik az SY Fergus, mely magasabb peronoszpóra rezisztenciával rendelkezik.

A vállalat repce újdonságait Asbóth András fejlesztőmérnök mutatta be a rendezvények látogatóinak. A jól bevált Bluestar és Aganos mellé két új modern nemesítésű hibrid érkezett, amelyek a megváltozott abiotikus körülményekre kevésbé, míg a kijuttatott tápanyagra kiválóan reagálnak. Az SY Glorietta jó alkalmazkodó-képességének köszönhetően biztonságosan termeszthető az ország teljes területén. Az idei évtől pedig a magas terméspotenciállal, jó betegség-ellenálló képességgel és kiváló olajtartalommal rendelkező SY Floretta is elérhető a Syngenta ajánlatában. Ez a hibrid kitűnő teljesítményre képes stresszes körülmények között is, de igazán a jó termőhelyi adottságú területeken tudja megmutatni a benne rejlő magas terméspotenciált.

Bódi Zoltán fejlesztőmérnök a Syngenta kukorica vetőmag újdonságairól szólva elmondta: az elmúlt tíz évben sorra jelennek meg a stressznek mind inkább ellenálló, kompromisszummentes, magas teljesítményű Artesian-fajták. A gazdálkodók minden érésidőben, termőhelyre és intenzitási viszonyoknak megfelelő hibridek közül választhatnak a vállalat kínálatában. Ezek közül kiemelkedik a GOSZ-NAK-VSZT Posztregisztrációs Fajtakísérletében a FAO300-as éréscsoport győztese, a mezőtúri nemesítésű SY Solandri hibrid.

Kalászos vetőmagok területén két új őszi búza fajtánk debütál az idei évben, az SY Passion és az SY Exaltation, amelyek eddig fejlesztői kísérletekben már bizonyítottak, mutatta be Kiss Nikolett fejlesztőmérnök. Mindkettő kiváló termésstabilitással rendelkező, magas hozamot produkáló, betegségekkel szemben kimagasló ellenállósággal bíró malmi búzafajta. A nemesítési célok között szereplő rendkívüli nitrogénhasznosítási képességen túl az új generációs fajták már kiemelkedő beltartalmi paraméterekkel is bírnak, túllépve eddigi elődjeik szintjét.

A Hyvido hibridárpa újdonságai között szereplő SY Dooblin és SY Dakoota az eddigi eredményeik alapján méltán emlegethetők a jól ismert Jallon hibrid utódaiként. Elmondható, hogy robusztus gyökérzetüknek köszönhetően sokkal magabiztosabban állják a stresszes körülményeket, szárazságot, és laza vagy erodált termőterületeken is biztonsággal termeszthetők. Míg az SY Dakoota esetében egy középérésű, hatsoros takarmányárpáról beszélünk, mely az ország bármely területén stabilan és eredménnyel termeszthető, addig az SY Dooblin egy korai és társánál intenzívebb termesztési körülmények között mutatja meg a benne rejlő potenciált. Mindkét hibrid esetében jó ellenállóság mutatkozik általános gombabetegségekkel szemben, a termésmaximumot a Syngenta technológiában szereplő többszöri, osztott tápanyag-kijuttatással érhetjük el.

A jövőben a növényvédelem oldaláról is számos újdonsággal bővül a Syngenta kínálata. Dr. Varga Zoltán termékfelelős a kalászos területéről a csávázás jelentőségét emelte ki: a jelenleg is tapasztalható szélsőséges időjárási körülmények hatásának enyhítésére már a csávázással is felkészülhetünk. A Vibrance Duo egy gyári kombináció, amely hatóanyagának köszönhetően nem csak a legfontosabb csírakori betegségek ellen nyújt védelmet, de a gyökérrendszer korai fejlődését és növekedését is stimulálja, ezáltal biztosítva szárazság-ellenállóságot, és korai intenzív fejlődést a növények számára. Azoknak a termelőknek, akik rovarölő szeres csávázást is szeretnének, elérhető a vállalat Rooting Max nevű kereskedelmi ajánlata. Fontos teendő az őszi gyomirtás, hogy már a korai időszakban megakadályozzuk, hogy a kalászosainknak versenyezniük kelljen a vízért és a tápanyagokért az adott tábla gyomnövényeivel. Erre kitűnő megoldást jelent a Box-R Pack. Az egyszikű gyomok visszaszorítására fejlesztett Avoxa az egyre jelentősebb területeken megjelenő rozsnok fajok ellen nyújt kiváló tavaszi megoldást. A gombák elleni védelemben mérföldkőnek számító Amistar-család és az Elatus Era is kiváló védelmet biztosít a kalászosokban előforduló gombabetegségek ellen, illetve a hatóanyagaik élettani hatása következtében a szélsőséges időjárási stressz csökkentéséhez is hozzájárulnak. A rovarölő készítmények palettája folyamatosan szűkül, de a Syngenta egy, a gabona vírusok terjesztéséért felelős vektorokra, a levéltetvekre ható specifikus készítménnyel, az Afintoval jelentkezett 2022-ben.

2022-ben először próbálták ki egy új kalászos gyomirtó hatékonyságát a gazdák: az Avoxa az egyre szélesebb körben terjedő egyszikű gyomfajok, a rozsnokfélék problémájára nyújt megoldást. Magas hatóanyag tartalom, rugalmas kijuttathatóság, és kompromisszummentesség jellemzi. A kétszikű gyomok elleni spektrum kiegészítésére a kereskedelmi ajánlatban a Peak szerepel, de 2023-ban az Avoxa önálló termékként is elérhető lesz. 2023-ban új biostimulátor, a Quantis érkezik kalászos és más fontos szántóföldi kultúrákba. Ennek a készítménynek az elsődleges szerepe, hogy csökkentse az egyre gyakrabban tapasztalható szélsőséges időjárás okozta stresszt a kultúrnövény számára. A növényvédelmi kezelésekkel egy menetben kijuttatva javul az állomány stressztűrő-képessége, és jobb termésstabilitás érhető el általa.

Papp Zoltán növényvédő szer kampánymenedzser előadásában arról beszélt, hogy a kukorica gyomirtásában az eddig megszokott termékek mellett egy új korai posztemergens megoldás jelenik meg, amely takarmánykukoricán kívül csemegekukoricában és vetőmag-előállításban is használható. Alapja a Camix és a Peak lesz. Posztemergens szegmensben is jön egy széles hatásspektrumú készítmény, a Milagro Plus és a Peak készítmény kombinációja, amely korlátozás nélkül használható takarmány kukoricában. A szakember hozzátette: napraforgóban a hagyományos preemergens gyomirtási megoldások mellett a Listego Pro sikeresen debütált. A Syngenta rendelkezik manapság az egyik legszélesebb megoldást biztosító napraforgó gyomirtó szer portfolióval. Előadásában aktualitásokra is kitért: a napraforgó gombaölő szeres kezelések idején vagyunk, ahol az Amistar Sun jelent mérföldkő megoldást.

Kapcsolódó cikkeink