Új színfolt a KMÉ-palettán: a közvetlen préselésű almalé

Szerző: STA Dátum: 2023. 08. 15. 10:30

Újabb feldolgozott gyümölcstermék vált esélyessé a KMÉ-védjegy elnyerésére. Elkészültek a speciális tanúsítási követelmények a közvetlen préselésű almalé vonatkozásában. A KMÉ-nél megszokott módon, az elvárások ebben a termékkörben is magasak. A pályázóknak az alapanyagra, a felhasználható összetevőkre, a késztermékre, sőt a gyártási körülményekre és technológiákra nézve is szigorú követelményeknek kell eleget tenniük.

(Fotó: Pixabay)

A KMÉ-védjegyre  olyan közvetlen préselésű (nem sűrítményből készült) almalé elnevezésű termékkel lehet pályázni, amelynek előállítási körülményei – a hatályos jogszabályok és a Magyar Élelmiszerkönyv alapvető előírásain túl – számos többletkövetelménynek is megfelelnek. Így lesz a KMÉ-védjegyes almalé garantáltan „több” a társainál. A védjegyhasználati jog olyan, hőkezeléssel tartósított termékre kérhető, amely csak almalevet tartalmaz. Az almasűrítmény felhasználása kizárt, de több almafajta keverése megengedett. A termékben a rostos (cloudy) lé és a szűrt lé keverése elfogadható. A vízben oldható szárazanyag-tartalomnak el kell érnie legalább a 10,0 ref%-ot.

Komoly követelményeknek kell megfelelni a minősítésért

KMÉ-védjegyes almalé kizárólag biológiai növényvédelem és méhkímélő technológia alkalmazása mellett termesztett almából készülhet. A termék előállítása során a közvetlen gyártástechnológia elfogadott. Ennek az elvárásnak a gyümölcs betakarításától és válogatásától kezdve, az alapanyag préselésén át, egészen a késztermék csomagolásáig érvényesülnie kell.

KME

Kapcsolódó cikkeink